Aktuellt

52 inflyttade entreprenörer

För oss på Centrum för Näringslivshistoria, som just firat av näringsfrihetens 150 år, är det nu dags att fästa blickarna på ett annat angeläget tema - Invandrarnas företagsamma historia.

Läs mer

Uppdaterad ICA-historia

ICA:s historiska webbplats www.ica-historien.se har fått ny form och responsiv design.

Läs mer

Ryska arkivkällor samlade i ny bok

Från slutet av 1800-talet fram till ryska revolutionen hade ett stort antal svenska företag verksamhet i Ryssland. En ny bok ger en översikt över ryska arkivkällor inom detta område.

Läs mer

Tack för alla gratulationer

Den 6 november ställde vi till med 40-årskalas här på Centrum för Näringslivshistoria. Tack alla ni som kom och firade med oss!

Läs mer

Vi firar 40 år!

Den 6 november firar CfN 40 år. Vi uppmärksammar jubileet bland annat med en uppdaterad logga och genom att ge ut en ny bok där medarbetarna valt ut sina favoriter ur arkiven.

Läs mer

Nytt om Norra Djurgårdsstaden

En stadsdel i stark omvandling är temat för Anders Johnsons nya bok Norra Djurgårdsstaden.

Läs mer

Företagshistoria som julklapp

Satsa på att kompetensutveckla medarbetare och kunder genom att ge bort en prenumeration på Företagshistoria. Just nu har vi ett bra julerbjudande!

Läs mer

Det svenska näringslivets historia på årets bokmässa

På Bokmässan i Göteborg presenterades Det svenska näringslivets historia 1864-2014 med hjälp av bokens författare. Se deras inspelade presentationer.

Läs mer

Ny arkiveringstjänst räddar det digitala kulturarvet

Centrum för Näringslivshistoria lanserar en ny prenumerationstjänst för digital arkivering så att företag enkelt kan spara sina webbplatser.

Läs mer

History marketing på Bokmässan

CfN deltar på Bokmässan i Göteborg den 25-28 september med både seminarier och en utställning om näringfrihetens historia.

Läs mer

Ny sajt för lärare

Den nya webbplatsen skolwebben.org har skapats som ett stöd för lärare som vill veta mer om den svenska näringslivshsitorien.

Läs mer

Vi säkerställer TV4:s material

CfN har fått i uppdrag av Bonniers att inventera TV4:s arkivmaterial från tiden för grundandet av Nordisk Television AB 1984 fram till millennieskiftet.

Läs mer

Jubileumsbok till LKAB

Centrum för Näringslivshistoria har fått uppdraget att producera en jubileumsbok till LKAB:s 125-årsjubileum 2015.

Läs mer

Utställning om att allt är möjligt

Missa inte utställningen Entreprenörskapande - ingenting är enkelt, men allt är möjligt som visas på Kungliga Myntkabinettet just nu. 

Läs mer

Standardverk om näringslivets historia

Du som vill lära dig mer om svensk näringslivshistoria bör inte missa vår senaste bok – Det svenska näringslivets historia 1864-2014.

Läs mer

Se vårt jubileumsseminarium

Du som missade näringsfrihetens 150-årsdag den 18 juni kan nu se en inspelad version av det seminarium som Centrum för Näringslivshistoria arrangerade.

Läs mer

Träffa oss i Almedalen

History marketing och näringsfrihet är ämnena för de två seminarium vi arrangerar under Almedalsveckan.


Läs mer

Många ville fira näringsfriheten

På näringsfrihetens 150-årsdag arrangerade Centrum för Näringslivshistoria ett välbesökt seminarium, där även boken Det svenska näringslivets historia lanserades.

Läs mer

Vattenfalls historia nu på webben

Vattenfalls långa historia skildras på en ny webbplats där CfN ansvarat för innehållet tillsammans med Vattenfalls kulturarvskommitté.

Läs mer

Blom och Åbjörnsson blir hedersmedlemmar

Vid Centrum för Näringslivshistorias senaste stämma fick föreningen två nya hedersmedlemmar.

Läs mer

Kamprad är alla tiders entreprenör

Ingvar Kamprad är tidernas störste svenske entreprenör, i alla fall enligt Svenska Dagbladets läsare.

Läs mer

Alexander Husebye årets Nicolin-pristagare

CfN:s vd Alexander Husebye har tilldelats årets Curt Nicolin-pris för sina insatser inom den svenska näringslivshistorien.

Läs mer

Dramatiskt om handelns kollektivavtal

En ny bok av fil dr Anna Ohlsson berättar hur handelns kollektivavtal och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel utvecklats.

Läs mer

Ny ordförande i CfN

Vid Centrum för Näringslivshistorias årsmöte valdes Malin Alfredsson till föreningens nya ordförande.

Läs mer

Ny tv-serie om näringsfrihet

Den 28 april startar den nyproducerade serien 150 år av näringsfrihet i Axess TV med CfN:s Alexander Husebye som programledare.

Läs mer

Arvid Nordquists historia på webben

Handelshuset Arvid Nordquists 130 år långa och innehållrika historia finns nu på webben. På www.anhistoria.se  skildras bland annat hur företaget hade egen grodfarm på Östermalm.

Läs mer

Vem är alla tiders entreprenör?

Nu är det dags att kora Sveriges genom tiderna främsta entreprenör. Genom en stor omröstning på nliv.se ska vinnaren av detta prestigefyllda pris utses.

Läs mer

Swedish business history in Russia

Den åttonde delen i Centrum för Näringslivshistorias rapportserie handlar om svensk företagsamhet i Ryssland år 1850-1917.

Läs mer

Ny utställning om Entreprenörskapande

Möt kreativa människor, inspireras av motgångar, framgångar, gränslös uthållighet och förmåga att ha timing!

Läs mer

Arkivarie ute på uppdrag

CfN har fått ett arkivuppdrag från Swedish Match som innebär att ersätta ordinarie arkivarie under ett föräldravikariat.

Läs mer

Hur syns ditt företag på Wikipedia?

Även i år är Centrum för Näringslivshistoria partner i Svenska publishingpriset med särskilt fokus på företagshistoria på Wikipedia.

Läs mer

Snart kommer Företagshistoria!

Den 27 mars ser första numret av Företagshistoria dagens ljus. Den nya tidskriften ersätter vårt tidigare magasin Företagsminnen

Läs mer

Så använder företagen history marketing

Under våren arrangerar Centrum för Näringslivshistoria två inspirerande möten på temat history marketing. Det första ägde rum den 3 mars då vi fick möta Scanias Leif Östling. Det andra mötet äger rum den 2 juni då vi får möta Helena Norrman, kommunikationsdirektör på Ericsson.

Läs mer

Skapar ordning i Fotbollförbundets arkiv

På uppdrag av Svenska Fotbollförbundet arbetar en av Centrum för Näringslivshistorias arkivarier på förbundet en dag i veckan.

Läs mer

52 tankar om näringsfrihet

I vår blogg ger vi under året 52 olika perspektiv på ämnet näringsfrihet. Först ut att blogga är Centrum för Näringslivshistorias vd Alexander Husebye.

Läs mer

Fokus på modehistoria i vår

Mode och modehistoria diskuteras under en konferens som Centrum för Näringslivshistoria bjuder in till i slutet av mars. Konferensen är en del av ett större EU-projekt inom området.

Läs mer

Nytt källmaterial om svenska företag i Ryssland

Den 17-19 november arrangerade Centrum för Näringslivshistoria ett forskningsförberedande symposium i Stockholm, Sources on Swedish business history in Russia.

Läs mer

Vänföreningen besökte arkivet

Sällskapet Näringslivshistoriens Vänners andra träff innebar en rundvandring i CfN:s arkiv, där både en yxa och Arlas ko dök upp.

Läs mer

Vi är bäst!

Lukas Moodyssons senaste film Vi är bäst! utspelar sig i Stockholm 1982 och innehåller en mängd autentiska produkter från denna tid – en del tack vare Centrum för Näringslivshistoria.

Läs mer

CfN på skolmässa

Mässan Skolforum är Sveriges största mötesplats för lärare och skolledare. Centrum för Näringslivshistoria var där för att visa hur företagshistoria kan användas i undervisningen.

Läs mer
Share this:
| More