Nyheter

173-åriga Eksjö bokhandel i final till Årets butik 2016

Retail Awards heter tävlingen som varje år utser de bästa aktörerna inom svensk handel. I år är  Eksjö bokhandel som grundades 1843 en av tre butiker som gått till final i kategorin Årets Butik. Vi tittade närmare på en av Sveriges äldsta boklådor.

1843 började bokkommissionären Johan Ludvig Fireberg att sälja böcker från olika förlag i Eksjö. Tre år senare tog tidningsmakaren och boktryckaren Andreas Nilsson över försäljningen och grundade då en bokhandel. Han gav även ut tidningen Hvad Nytt? där han marknadsförde de boktitlar som fanns till försäljning. Bokhandeln har legat på Södra Storgatan i kvarteret Bokhandlaren sedan starten.

Sedan 2011 är det Malin Alfredsson som äger butiken där även Nina Johansson, Julia Oscarsson och Helena Hedenberg arbetar. Samtliga är passionerade kring böcker och bokhandeln har cirka 9000 titlar i sitt sortiment. Därtill anordnar man återkommande författarkvällar, bokcirklar och läsprojekt för barn och deltar med en monter på bokmässan i Göteborg. Eksjö har under somrarna en stor andel tysktalande turister vilket Eksjö bokhandel engagerar sig i genom att tillhandahålla litteratur på tyska.

Nomineringen för Årets butik 2016 för Eksjö bokhandel  är som följer;

”Till den lilla fristående bokhandeln i Eksjö kommer boksugna från när
och fjärran, läslystna såväl som namnkunniga författare. Med
bokförsäljning och ostkaka på bokmässan, med roliga uppdateringar i
sociala medier och välbesökta författarkvällar låter man tala om sig. På
orten tar bokhandeln en aktiv del i stadslivet och till turister har
den tysktalande personalen såväl ett Danke som ett ex av Pippi
Langstrumpf.”

Retail Awards arrangerars av Dagens Handel och Svensk handel.  Priset delas ut den 16 maj under en gala på Münchenbryggeriet i Stockholm.