Årets affärsbragd 2020:
Cellink och Erik Gatenholm

VISA BILDTEXT
Erik Gatenholm, vd och grundare av Cellink AB. Bild: Cellink.

SvD Årets affärsbragd 2020 delas ut till företaget Cellink som gör det möjligt att använda 3D-printrar för att tillverka mänskliga vävnader och organ. Mottagare är vd och grundaren Erik Gatenholm.

Erik Gatenholm startade företaget 2015 och tog över patent för ett material – enkelt uttryckt ett biobläck – som hans far utvecklat för att få mänskliga celler att växa och utvecklas. Något som för många kan förefalla som science fiction har industrialiserats och Cellink ligger i framkant på utvecklingen. Biobläcket används i nära 1000 laboratorier runt om i världen. Under rådande coronapandemi utvecklar man system för att testa för Covid-19.

Alexander Husebye. Foto: Alexander Ruas.

Centrum för Näringslivshistorias vd Alexander Husebye ingår i juryn för SVD:s Affärsbragd. Han kommenterar:

”Ibland möter man entreprenörskap som går utanför det mesta. Med Cellink och Erik Gatenholm bevittnar vi här och nu en gärning som mycket väl kan komma skriva om historien på flera plan. Det är inte utan att man tänker på andra svenska medicinska framgångar som Astras Losec och Pacemakern. Det skall bli spännande att följa Cellinks utveckling, Erik Gateholm har visat att han har rätta de förutsättningarna för att leda ett innovativt företag i stark konkurrens med andra aktörer”.

Priset delas ut av Prins Daniel i samarbete med Ung Företagsamhet den 19 maj.

Läs mer om pristagaren på SvD.se