Nyheter

Bokbindarbjässen på Bokmässan

På lördag den 24 september presenterar författaren Per Dahl sin biografi om en av bokindustrins bortglömda giganter – den innovative mångsysslaren Peder Herzog. Presentationen sker på Bokmässans Forskartorg kl. 14.05.

Den unge bokbindarlärlingen Peder Herzog kom till Stockholm från Tyskland 1859. Från ingenting byggde han på några decennier upp Sveriges största bokbinderi och lade en grund för den moderna bokframställningen. Herzog samarbetade med de moderna förlagen, han mekaniserade bokbinderiets hantverk och försedde en växande läshungrig marknad med lektyr i stora upplagor. Som byggentreprenör deltog han aktivt i skapandet av Stockholms stenstad. Livsverket, AB Herzog och söner, blev en del av SLT, senare Esselte, 1918. Vid sin bortgång 1920 hörde Peder Herzog till Stockholms rikaste personer, han hade samlat hedersbetygelser på hög men var alltjämnt en udda personlighet i borgerlighetens elit.

herzogbok
”Peder Herzog – Bokbindaren som började bygga” av Per Dahl, utgiven på Förlaget Näringslivshistoria.

Per Dahls bok skildrar en egensinnig entreprenör i gränslandet mellan tradition och modernitet. Bokkonstens övergång från hantverk till industri är ett centralt tema i boken, men den är också ett fascinerande socialt tidsdokument. Genom Peder Herzogs livsöde och verk får vi en unik inblick i en tid som förändrade Sverige.

Boken är baserad på ny källforskning i Sverige och andra länder, den är rikt illustrerad och försedd med ordlista över bokbinderi samt släktträd över Peder Herzogs vittförgrenade släkt. Som en eloge till klotbandets introduktör i Sverige är den självfallet utgiven i klot.

Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria var:

Bokens formgivare är Patrik Sundström

// I vår butik kan du skaffa ditt exemplar //