Nyheter

Carlsberg – best history in the world?

VISA BILDTEXT
Jacob Christian Jacobsen med anställda 1885. Foto från Carlsberg Group

Ölbryggeriet Carlsberg har en lång och gedigen historia i vårt grannland Danmark. Bryggeriet byggdes på Valby Kulle och grundaren Jacob Christian Jacobsen döpte företaget till Carlsberg efter hans son Carl.

Företaget har sedan det grundades i Köpenhamn expanderat ut i Europa, Afrika och Asien. Och idag finns deras produkter tillgängliga i hela världen. Redan på 70-talet myntades företagets världskända slogan – Probably the best beer in the world. Men på grund av olika länders sätt att tolka saker påbörjades 2011 en förändring av företagets slogan på ett par olika marknader, den nya – That calls for a Carlsberg. Jørgen Buhl Rasmussen, Carlsbergs VD 2011, berättar i en Independent.co.uk artikel om att den gamla sloganen inte fungerar i till exempel Kina, då probably the best betyder absolut inte den bästa för landets konsumenter.

Likt många andra gamla företag har de gjort sin historia lättillgänglig direkt på företagets hemsida. Men till skillnad från många andra företag har Carlsberg skapat en söktjänst där vem som helst kan ta del av grundarfamiljens korrespondens.

Utöver familjearkivet lyfter Carlsberg fram lite av den arkitektur som bryggeriet är känt för, bland annat de fyra elefanterna som utgör en av ingångarna till området.

Slutligen presenterar företaget även sin tidslinje, komplett med detaljer om konflikten mellan far och son, samarbetet med Tuborg och hur företaget forskade fram ren jäst.