Nyheter

Engeltofta lyfter fram historiska ägare

Engeltofta 2014. Foto: Urbanstar hos Wikimedia Commons. CC Licens.
VISA BILDTEXT
Engeltofta 2014. Foto: Urbanstar hos Wikimedia Commons. CC Licens.

Med fokus på husets historiska ägare förändrade hotell och konferensanläggningen Engeltofta sin marknadsföring under 2014. Deras mål var att lyfta Gävles storhetstid och de företagare och innovatörer som varit ägare till villan.

Under 1800-talet växte sig Gävle starkare i Sverige och var bland de fyra största handelsstäderna. Detta ledde till att många grosshandlare sökte sig till orten, och 1882 byggde B G Kronberg den nuvarande villan Engeltofta vid Gävlebuktens norra strand. Och i april 2014 beslöt sig företaget att lyfta fram historien i sin marknadsföring.

En av de personer som företaget lyfter fram är Ninni Kronberg, som genom sitt giftermål med grosshandlaren Erik Kronberg kom att vara delägare av villan. Trots avsaknaden av akademisk utbildning utformade hon och maken ett nytt sätt att framställa jäst, vilket ledde till att Erik Kronberg fick patent på det 1919. Efter skilsmässan från Erik 1925 flyttade Ninni till Skåne och fortsatte med experiment, och det mest kända patentet är framställningsmetoden för torrmjölk. Detta patent ledde till grundandet av företaget Svenska Mjölkprodukter AB (numera Semper AB). Men, Ninni själv var inte delaktig i företaget och 1946 slutade pengarna från patentet att komma. Trots två rättsprocesser stod hon helt utan inkomst från företaget och 1949 avled hon till synes utblottad.