Sparbankerna 200 år:
Filmserie om sparbanksidén och sparbankernas historia

1820 öppnade den första sparbanken i Sverige. Den 200-åriga utvecklingen av sparbanksrörelsen sedan dess speglar landets och bankväsendets utveckling. Allt detta behandlas i en ny filmserie, ”Sparbanksidén sedan 1820”, som vi gjort tillsammans med Ekonomiska museet och som idag släppts på YouTube. 

I oktober 1820 öppnade Sveriges första sparbank, Göteborgs sparbank. Den följdes ett halvår senare, 16 juni 1821, av Stockholms Sparbank. Landet fylldes snart av sparbanker. För första gången fick nu vanligt folk möjlighet att sätta in och ta ut hur små belopp som helst, få ränta och ta lån. Självklarheter idag, revolutionerande då. Hur sparbankerna utvecklats sedan dess speglar även landets och det allmänna bankväsendets utveckling.  

Allt detta täcks in i en ny filmserie i sex korta avsnitt, som vi på Centrum för Näringslivshistoria gjort tillsammans med Ekonomiska museet.  Filmserien släpps idag 16 juni på Ekonomiska museets YouTube-kanal, i samband med 200-årsdagen av just Stockholms sparbanks grundande.

SE HELA FILMSERIEN PÅ YOUTUBE

Projektgrupp

  • Manus och berättare: Anders Sjöman, Centrum för Näringslivshistoria

Filmteam:

  • Foto, redigering och producent: Joakim Zetterström
  • B-foto och produktionsstöd: Karl Berg och Pierre Toftgård

Musik från Epidemic Sound.

Filmserien fick ekonomiskt stöd från Swedbank, Ekonomiska museets huvudsponsor.

 

SE HELA FILMSERIEN PÅ YOUTUBE