Nyheter

Författarsamtal med Hans De Geer om ”Vin&Sprit” 4 okt kl.19

Möt författaren till ”Vin&Sprit 1917-2008 Från Politik till Marknad”, på Akademibokhandeln Lidingö.

Lyssna till historien om alkoholbolaget som svenska staten sålde och franska Pernod Ricard köpte –  skriven av historikern Hans De Geer.

Anmäl dig här!

Historien om det statliga monopolbolaget Vin&Sprit tog sin början i ett ambitiöst nykterhetspolitiskt program på initiativ av nykterhetsivraren Ivan Bratt. Spritcentralen, som bolaget hette till en början, var under större delen av 1900-talet det enda bolag i Sverige som fick tillverka, importera och distribuera rusdrycker. Under senare delen av 1900-talet lyckades bolaget genomföra en enastående resa på en internationell marknad – med Absolut Vodka som motor.
Hans De Geer har även skildrat historien om en annan svensk monopolmarknad – i boken Statens spel. Båda böckerna har tillkommit i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria, där De Geer under lång tid varit styrelseledamot och senior advisor.

Mannen bakom motbokens införande, Dr Ivan Bratt omkring 1918. Källa: Systembolagets historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria

Absolut vodka, det stora exportsuccé. Flaskorna som vodkan tappas i görs på Limmared glasbruk i Västergötland. Källa The Absolut Companys historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria

Projekt- och produktionsgrupp:

Redaktör: Karin Jansson Myhr

Bildredaktör: Margarita Feldman

Formgivare: Johan Sandell

Projektledare: Jenny Bergman

Boken är utgiven hösten 2017 på uppdrag av Vin&Sprit och Pernod Ricard på Förlaget Näringslivshistoria.