Nyheter

Försköna inte företagets historia

Fabriken där bröderna Dassler tillverkade skor 1927. Foto från Pumas historiska hemsida.
VISA BILDTEXT
Fabriken där bröderna Dassler tillverkade skor 1927. Foto från Pumas historiska hemsida.

Likt många andra företag var Adidas och Puma tvingade att tillverka vapen och liknande för det nazistiska Tyskland. Men till skillnad från Volkswagen, som också tvingades, så förskönar både Adidas och Puma historien.

År 1924 grundades företaget Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Bröderna Dasslers skofabrik) av bröderna Rudolf och Adolf Dassler. Denna skofabrik skulle sedan splittras efter Andra Världskriget då bröderna gick skilda vägar. Historien förtäljer inte varför de lämnade varandra efter så pass lång tid, men det finns ett stort antal rykten om vad som kan ha hänt. De består av allt ifrån en fejd mellan brödernas fruar till påståenden om dubbelspel och där någon av bröderna ska ha försatt den andre i problem med de allierade trupperna efter kriget. Men, när Adidas väljer att berätta sin historia existerar inte Rudolf.

I Adidas berättelse existerar således inte brodern Rudolf utan det var enbart Adolf, eller Adi som hans vänner kallade honom, som enligt företaget byggde upp grunden till det som kom att bli Adidas 1949. Puma däremot lyfter båda brödernas del i företagens grundande. Inget av företagen vill dock veta av sin föregångares inblandning i Andra Världskriget.

Detta är något att jämföra med Volkswagens egen historieberättande där de öppet erkänner sig ha tillverkat krigsmateriel åt det nazistiska väldet. Resultatet är att Volkswagen kan öppet äga sin del i historien, medan både Puma och Adidas väljer att bortse från ovälkomna delar i sitt förflutna. Vilket i sin tur leder till att människor som hör talas om Volkswagens inblandning i Nazityskland kan hitta relevant och tillförlitlig information på företagets hemsida vilket kan leda till ökad tilltro till företagets varumärke, något som inte går att säga om varken Adidas eller Puma.

Uppe till vänster finns ett par länkar till artiklar om Adidas och Pumas historia. Här nedanför finns en dokumentär på tyska om rivaliteten mellan Adidas och Puma.

För den som inte talar tyska, eller som vill ha en enkel genomgång av historien på engelska, titta nedan: