Nyheter

Försök uttala Wirtschaftsarchivare

Här en liten uttalsövning. Försök med ”Verein deutscher Wirtschaftsarchivare”. Ring mig sedan på 070-647 73 47 och tala in ditt bidrag på svararen. Efter en fullständigt subjektiv bedömning skickar jag senaste utgåvan av tidskriften Företagsminnen till de bästa.

Skämt eller inte! det är alltid givande att besöka VdW:s årliga konferenser. Denna gång i Hamburg, där jag fick äran att presentera Centrun för Näringslivshsitoria på Handelskammaren.

Hamburg är f.ö. den enda i Tyskland som som inte kallar sig för Industrie und Handelskammer, utan enbart sistnämnda – vilket förstås har med stadens historia som knutpunkt för handel, dvs Hansan att göra.

På plats var flera av våra internationella medlemsföretag; Kraft Foods, Henkel (som äger Barnängen) och Linde Group (AGA).

Jag vill inte skryta, men det känns som om vår modell för att jobba med företagens historia skulle kunna på på export. Ingen har kommit på den där kombinationen av ideell förening och kommersiella tjänster – att ställa sig mitt emellan näringsliv och akademi.

Vet i alla fall var jag skulle vilja sätta upp våra första bopålar utomlands – i Berlin!