Nyheter

Tusentals möbelritningar i nytt digitalt arkiv

Tusentals möbelritningar från åren 1932-1966 har gjorts tillgängliga för allmänheten tack vare Stockholms Hantverksförening. Bland annat finns några av Sveriges mest kända möbelformgivare som Carl Malmsten, Elias Svedberg och Carl Axel Acking representerade i nya webbarkivet Hantverkarnas ritningsarkiv.

År 1868 började Stockholms Hantverksförening anordna ett hantverkslotteri som omedelbart väckte stor uppmärksamhet och framgång bland dåtidens kulturella Stockholm som såg utställningslokalen, där priserna förevisades, som en ny attraktion. Lotteriet var ett klasslotteri med serier i sex klasser. Högsta vinsten i den första seriens stora juldragning var en matsalsmöbel av skulpterat valnötsträ, värderad till 3 500 riksdaler, men även många mindre vinster kunde vara åtråvärda, till exempel sex par handskar i en kartong jämte en handskknäppare i silver. Lotteriet pågick med några års uppehåll fram till 1982.

Stockholms Hantverksförenings historia

Avsikten med lotteriet var från början att finansiera hantverksföreningen, men kom sedan att bli att intressera allmänheten som sökte god design och gott hantverk till heminredningen. På ett sätt kom lotteriet att blir en form av folkbildning i fråga om kvalitet och stil. Man anordnade även tävlingar, där kända arkitekter inbjöds att rita vissa bestämda möbler för lotteriets räkning. Tillsammans med tapetseriarbeten var möbelsnickarna den största delen av de utställande, men totalt var 34 hantverksgrenar representerade.

I dag bevaras Stockholms Hantverksförening ritningsarkiv – kallat Hantverkarnas ritningsarkiv – av oss på Centrum för Näringslivshistoria som även har genomfört scanningen av tusentals ritningar föreställande möbler som lottades ut via Hantverkslotteriet under åren 1932-1966. Dessa möbler tillverkades på beställning för Hantverkslotteriets räkning och utfördes av ett flertal namnkunniga möbelarkitekter. På så sätt ger arkivet en unik inblick i svensk möbeldesignhistoria från 1930- till 1960-tal för såväl lekmän som allmänheten.

– Ett av syftena med Hantverkslotteriet var att stilmässigt tidstypiska hantverksprodukter av hög kvalitet skulle bli tillgängliga för och visas för kommande generationer. Det har vi byggt vidare på och anpassat till 2000-talet, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening i ett pressmeddelande.