Nyheter

I Boris Jeltsins tjänsterum

Att sitta i Boris Jeltsins gamla tjänsterum (1990-talet) är en speciell känsla. Jag anar samma möbler – och gardiner i fönstren. Men nu hänger andra presidentporträtt på väggarna…

Tillsammans med Thomas Tydén reste vi med en liten delegation till Moskva för att i centralkommitténs tidigare lokaler förhandla med ryska kollegor om hur vi skall kunna komma närmare arkiven från svenska företag som verkade i Tsarryssland.

Nå, kvällen innan togs vi omhand av Togrul Bagirov, azerbajdzjan som gjort stora insatser för att renovera Nobels historia i Baku. Snabbt ut i kvällstrafiken i en Maybach och en omfattande buffet på Azerbajdzjansk restaurang. Mycket grönt, får, kyckling, frukt och vodka – jag tror redaktör Edward Blom hade hållit med om hyllningarna till kockarna, lammtungorna var gudomliga! Magdansöser hör också till och det var bara att njuta av kvällen vid Moskvafloden.

Tillbaka i Kreml och förhandlingarna morgonen efter (…). Efter lite tröskande kom vi fram till en plan för hur vi skall gå vidare, närmast med undertecknande av Letter of Agreement i St. Petersburg.

Åter ut i vansinnestrafiken på Moskvas gator och ett snabbt besök på Tekniska Museet – ett skimmer av hur det var att gå på museum i grundskolan på 1960-talet. Även om det behöver fräschas upp -må de bevara Babusjkorna som vakar över prylarna i varje rum!

Vadim Azbel, vår tolk och faktotum, visade åter tålamod med mig när jag sedan snabbt behövde öka på blodsockret – på Starbucks, inte ett kvass-stånd i sikte!

Utan honom hade vi vare sig kommit till eller från Moskva under detta snabba dygn.