Nyheter

I Nobels fotspår i Batumi

Gissar att ingen som läser detta vet var Batumi ligger – vid Svarta Havet i Georgien, och att det är ett fynd för alla som vill njuta långa dagar med strandpromenader och god mat i en annorlunda miljö, utan omgivande diktatur.

Vår delegation som reser i spåren av Bröderna Nobels jätteföretag har idag mött  denna drömmarnas stad, omgiven av minnen och träffat unga människor som är ivriga att få använda storyn om Nobelarna för att bygga identitet och framtid.
batumi-nagon-och-carl-bildts-ord-i-gastboken

Rätt rörande faktiskt, ni ser ungdomarna på bilden från Nobelmuseet omringa Tomas Tydén, huvudman i Nobels familjeförening (satte man ett skägg på honom är han på pricken lik sin anfader Ludvig…

Per Dahl, vår forskningschef, går loss på maskiner och cisterner, för att inte tala om järnvägstunnlar och andra innovationer.

Är man i Georgien lär man sig även äta, mycket och långsamt! Eftersom jag har släktingar här, var jag även hembjuden. Jag kombinerade jobb med konstant matintag under närmare tio timmars tid, en del dryck därtill…

Carl Bildts ord i gästboken på Nobelmuseet får avsluta; Minnena av det som varit får ge perspektiv åt idag och framtiden!