Nyheter

Boken om det lilla landet med de stora företagen

Redan för mer än 1000 år sedan kom kinesiska textilier till Sverige via Sidenvägen. Idag har över 500 svenska företag verksamhet i Kina och under århundraden har Sverige och Kina interagerat genom kultur, idéer, produkter, teknologi och vetenskap. I The little country with the big companies ges en historisk inblick i detta utbyte.

Boken med undertiteln ”A millenium of Swedish-Chinese commerce” tar sin början hos vikingarna som tog med sig siden från Kina och slutar i hur nutida stora svenska företag som H&M och Volvo startade sin verksamhet i landet. Boken lyfter även upp flera roliga ”visste du att” fakta som att Roxette var den andra utländska gruppen att uppträda i Kina i modern tid, och att Jan-Ove Waldner marknadsförde Electrolux dammsugare i Kina.

Vi på Centrum för Näringslivshistoria har tagit fram boken på uppdrag av den Svenska Ambassaden i Kina. De agerar ofta dörröppnare till kinesiska myndigheter. De lyfter då svenska företag som goda exempel på hur företag kan bidra positivt till samhället, som i längden också kan generera affärsmöjligheter. Vi tror och hoppas att den här boken i viss utsträckning kan fungera på samma sätt. Trevlig läsning!

Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria:

Författare är Gustaf och Nanna Brickman och formgivare är Patrik Sundström