Nyheter

Made in Sweden – ny bok om svenska framgångar

VISA BILDTEXT
Made in Sweden - en bok från Förlaget Näringslivshistoria.

Vad har Abba, bokhyllan Billy och tumstocken gemensamt? Jo, de har alla rötterna i den svenska myllan och har tagit världen med storm. Nu kommer boken om våra svenska exportsuccéer – Made in Sweden.

Sverige är ett av världens mest globaliserade länder med en stark tradition av att främja en öppen internationell handel och andra internationella kontakter. Dessutom har en tekniskt avancerad industri, och förmågan till nytänkande inom många olika områden, bidragit till att den svenska exporten av varor och tjänster blivit en viktig del av landets ekonomi.

I Made in Sweden beskriver författaren och näringslivshistorikern Anders Johnson 130 framgångsrika svenska innovationer. Det handlar om produkter, företag och personer – men också om idéer och företeelser, som till exempel det svenska kösystemet. Gemensamt är att de har sitt ursprung i Sverige men lämnat avtryck långt utanför det egna landets gränser.

Tumstock. Källa: Hultafors Group AB.

Gymnastiska centralinstitutet: Sjukgymnastik. Källa: Gymnastik- och idrottshögskolan.

Minecraft.

IKEA (Källa: IKEA Systems B.V.)

Volvo V60 Cross Country T5 i Luleå. Källa: Volvo Cars Sweden.

Made in Sweden är den senaste i raden av utgivningar från Förlaget Näringslivshistoria. Förordet är skrivet av H.K.H. Prins Daniel och boken kommer att finnas med under världens största industrimässa, Hannover Messe, i Tyskland i början av april där Sverige är med som partnerland. Boken ges för närvarande ut på engelska.

Projektgrupp

Boken ges ut av Förlaget Näringslivshistoria. I projektgruppen på Centrum för Näringslivshistoria, som driver förlaget, ingår:

Redaktör: Sara Johansson
Bildredaktörer: Martin Månson, Mikaela Nordin
Projektledare: Jenny Bergman
Formgivare: Åsa Kax Ideberg
Tryckeri: DanagårdLiTHO