Nyheter

Mannen på sigillet – ny sajt om L.O. Smith

På uppdrag av The Absolut Company har vi på Centrum för Näringslivshistoria gjort en uppropssida om mannen på Absolut-flaskans sigill: bränn­vins­kungen Lars Olsson Smith. Mycket är skrivet men det finns även luckor, så därför frågar vi: Vad vet du om mannen på sigillet?

Brännvinskungen L.O. Smith var en av 1800-talets största affärsmän i Sverige. Han var mannen som tog med sig kunskapen från Frankrike i hur man renade sprit från finkel – och skapade absolut renat brännvin, dagens Absolut. Men han var inte bara industrialist utan även en samhällsdebattör, som verkade precis när Sverige fått näringslivsfrihet. Han var den liberala riksdagsman, och som drev arbetarna på sina fabriker att organisera sig bättre.

Hela den historien beskrivs nu på den sajt som Centrum för Näringslivshistoria nu byggt på uppdrag av The Absolut Company.  L.O. Smith var en man som berörde och mycket finns skrivet om honom. Men det finns fortfarande luckor i historien – så sajten är även ett upprop till alla som har historiskt material från L.O. Smith och hans tid.

Hjälp oss att minnas och fördjupa bilden av den mytomspunne mannen och hans tid.

 Besök www.losmith.se.

Projektgrupp

Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria har varit:

För sajtbyggandet anlitades webbyrån Triggerfish med projektteam Therese Öberg (projektledare), Per Lisshamre (huvudutvecklare) och Christian Lechner (designer)