Nyheter

Några okända – och Hitler

På besök i Berlin för att träffa kollegor och även hjälpa till med att starta upp en tysk variant av Centrum för Näringslivshistoria.

Snabba besök på företag och arkiv och museer – den som inte vet vem Peter Behrens är, sträck upp en hand. Han har präglat design för de flesta av oss. Chef som han var för AEG:s design under årtionden och med inflytande även i Sverige.

Samtida dessutom med svensken Alfred Grenander som ritat många tunnelbanestationer i Berlin, flotta hus i Wannsee (Berlins Wannsee) och inredningar, lika okänd han.

Okänd är emellertid inte Adolf Hitler. Den stora snackisen i media och bland tyska vänner och bekanta, är den utställningen som gick upp på Deutsches Historisches Museum om österrikaren som blev Führer, diktator och massmördare.

Och museet har förstås gått en balansgång. Principen gällde att inget som tillhört Hitler personligen fick visas upp, även om en hel del numera skulle kunnat lånas från de ryska arkiv dit man förde bisarra mängder av hans tillhörigheter.

Man vill förstås inte ha besök av Hitlerdyrkare och ev. stölder på halsen. Istället ges en hyggligt allsidig bild av hur Hitler och nazismen präglade samhällets alla nivåer.

Långa köer har det blivit till utställningen, och det slog mig flera gånger där jag stod att dagens tyskar behöver vi nog inte frukta, snarare dunkla krafter hemmavid i Svedala…