Nyheter

Nils Hallerby är död

VISA BILDTEXT
Nils Hallerby, en av grundarna till dagens Centrum för Näringslivshistoria. (Foto från årsskriften Företagsminnen 1994, fotograf okänd.)

Nils Hallerby, en av grundarna till Centrum för Näringslivshistoria (då kallat Stockholms Företags­minnen) har avlidit vid vid 97 års ålder den 10 april 2018. Skriftställaren Anders Johnson tecknar hans porträtt.

Nils Hallerby var verksam som journalist på Expressen 1946–1966, under de tre sista åren som tidningens andreredaktör. Åren 1966–1973 var han borgarråd i Stockholm för Folkpartiet (dagens Liberalerna) och därefter landstingsråd till 1982. Det var under åren som kulturborgarråd 1970–1973 som Hallerby kom att engagera sig för tillkomsten av Föreningen Stockholms Företagsminnen, det som blev moderföreningen till dagens Centrum för Näringslivshistoria.

Initiativet till Stockholms Företagsminnen kom från Sven Olsson, stadsarkivarien i Stockholm, som ville rädda företagsarkiv i Stockholm som hotades av förstörelse. Han tog kontakt med Hallerby som då var arkivnämndens ordförande och som gav sitt stöd till Olssons förslag. En tredje nyckelperson var Lars Bergstig, tidigare borgarrådssekreterare till Hallerby och vid tillfället biträdande direktör på Stockholms Handelskammare.

Hallerby kom sedan att bli ordförande i Stockholms Företagsminnen 1982–1991.

Nils Hallerby var vital in i det sista och han hade full kontroll på sitt välordnade personliga arkiv. Den som undrade om något han hade sysslat med som journalist eller politiker sedan 1940-talet, fick snabbt en kopia på en artikel, fullmäktigemotion eller promemoria som han hade skrivit i det aktuella ämnet.

Läs även minnesorden om Hallerby från Expressens chefedaktör, Thomas Mattsson, som beskriver Hallerby som ”ett av medie-Sveriges tyngsta namn”, långt innan Hallerbys politiska gärning kom i fokus.