Nyheter

Nobel tillbaka i Georgien

I lördags avreste Centrum för Näringslivshistorias delegation till det spännande landet i Kaukausus förstärkta med Tomas Tydén ordförande för den Nobelska familjeföreningen.

I Tblisi möttes vi av svenskt högsommarväder. En huvudstad där den dramatiska naturen finns runt hörnet, höga berg och djupa dalgångar präglar stadsbilden och strax utanför möter man en idyll och här och var högt belägna kyrkor och kloster, det äldsta från 500-talet.

Idag möte på Nationalarkivet, och en titt på material från Bröderna Nobels verksamhet. De medverkade att bygga infrastruktur, bl.a. järnväg i Transkaukausus och inrättade skolor.

Efter undertecknande av letter of agreement, intervjuer med fem tevebolag och diverse tidningar!

Därefter möte med vice justitieministern, en ung man, typisk för den politikergeneration som idag tagit över. Avslappnat och helt utan byråkratiska åthävor nådde vi snabbt fram till delade intressen och konkreta utföranden.

Därefter fler tevekameror och intervjuer.

Imorgon är vi i Batumi för mer Nobelhistoria. Det märks att Georgien är ett land med stort intresse för den förrevolutionära historien, att Sverige har en del i den gagnar bara vår sak.