Nyheter

Ny arkiveringstjänst räddar det digitala kulturarvet

Arkiveringen av webbplatser har hittills varit svår att lösa på ett smidigt sätt och ett stort digitalt kulturarv har försvunnit. Genom ett samarbete mellan Centrum för Näringslivshistoria och Archiwwwe AB är detta nu löst.

Med den nya tjänsten kan företag och myndigheter även hålla reda på vad som publicerats i olika kanaler vid olika tillfällen.
− Få företag arkiverar sina webbplatser idag. Den aktuella diskussionen om Swipnets gamla webbplatser är jättebra. Den illustrerar problemet. Varje dag försvinner stora delar av det digitala kulturarvet. Det tänker vi ändra på! Nu erbjuder vi företag och myndigheter att börja arkivera systematiskt, på ett lätt och prisvärt sätt. Alternativet är att vi om 20 år försöker sopa ihop de digitala skärvorna från 2014, säger Alexander Husebye, vd på Centrum för Näringslivshistoria.

Centrum för Näringslivshistoria tar nu ett kliv framåt och erbjuder arkivering av webbplatser  som en prenumerationstjänst. Genom avtalet med Archiwwwe erbjuder CfN företag och organisationer säker och prisvärd arkivering.
− Vi jobbar med smart spindlingsteknik som förenklar arkiveringsprocessen, utan krångliga rutiner. Redan nu arkiverar vi webbplatser för Sveriges kommuner och landsting, SKL, Sida och andra myndigheter, säger Matias Vangsnes, CTO på Archiwwwe.

Vinsterna med systematisk digital arkivering av webbplatser är stora. Till att börja med vet man vad man har publicerat tidigare. Arkivering är därför en viktig säkerhetsåtgärd för företagen.  Archiwwwe arkiverar hela webbplatsen så ofta kunden vill och sätter ihop den till ett arkivbeständigt format. Den arkiverade webbplatsen med fullständigt gränssnitt innehåller allt material med text, bild, ljud och video. Och den är både surfbar och sökbar. Det fungerar lika bra för webbplatser som för sociala medier, så länge materialet är tillgängligt på Internet. Flera stora aktörer står på kö för att testa tjänsten. Många företag har också äldre versioner av webbplatserna liggande på olika serversystem som nu får en långsiktig arkivhantering.