Nytt från förlaget:
Ny bok berättar Skeppshultcykelns 111-åriga historia

VISA BILDTEXT
Vägen - Berättelsen om Skeppshultcykeln av Anders Houltz.

Den nya boken ”Vägen – Berättelsen om Skeppshultcykeln” berättar den fantastiska historien om Skeppshultcykeln, en av Sveriges få kvarvarande cykelfabrikanter – och skildrar samtidigt Sveriges slingrande väg in i det moderna.

Albert Samuelsson i Skeppshult började tillverka cyklar 1911. Det året fanns omkring 70 större eller mindre cykeltillverkare i Sverige. I dag, 111 år senare, finns endast en enda tillverkare kvar i landet som omfattar hela produktionsprocessen från den svetsade ramen till färdig cykel. Det är cykelfabriken i Skeppshult. Arvet förvaltas i dag av bröderna Jonas och Magnus Andersson, som tagit Skeppshultcykeln in i en ny tid utan att göra avkall på tradition, kvalitet och hantverk.

Denna spännande berättelse skildras i ”Vägen – berättelsen om Skeppshultcykeln”, utgiven av Förlaget Näringslivshistoria och skriven av teknikhistorikern Anders Houltz, som är forskningschef på Centrum för Näringslivshistoria. Han har intervjuat och researchat på plats i Skeppshult och i arkiv runt om landet – och fram kom en berättelse som utöver att skildra ett envist företagande lika mycket är en skildring av Sveriges slingrande väg från 1800-talets fattigland till det moderna 2000-talet.

Boken kommer distribueras via Skeppshultcykeln men finns i begränsad upplaga även att köpa i allmänna bokhandeln från och vår Bokbutik från 25/11 2022.

För mer information

Projektgrupp hos Centrum för Näringslivshistoria