Nyheter

Ny bok från förlaget: Den moderna svenska spelbranschen

VISA BILDTEXT
Den moderna svenska spelbranschen av Karin Jansson Myhr och Dennis Avorin.

Svenska företag har under 20 års tid tillhört världens mest innovativa inom det som kallas för online gaming. Dessa företags utmaningar och trassliga väg till framgång skildras i en ny bok från Förlaget Näringslivshistoria: Den moderna svenska spelbranschen.

Den 1 januari 2019 infördes en ny lag som gav svenska och utländska spelbolag möjlighet att verka i Sverige under svensk licens. Detta innebar också att ett tidigare statligt monopol upphörde och utsattes för konkurrens. En epok som varat i runt 20 år gick till ända.

Det var i slutet av 1990-talet som två unga män, på varsitt håll och utan att känna till varandras existens, började fila på idéer om spel på det ganska nya mediet internet. En av dem riktade in sig på vadhållning, den andre på kasino. Någon färdig teknik fanns inte, utan de var tvungna att själva (eller deras företag) utveckla den.

Till en början fungerade heller inte affärsmodellen över huvud taget. Ingen vågade betala för att spela på internet. Det krävdes nya typer av säkra betalningslösningar, som nu också växte fram. I början av 2000-talet hade tekniken och användarnas inställning till spel på internet vuxit i kapp affärsidéerna. Och dessa två företag kunde inleda en extremt framgångsrik resa. Dessa företag hette Unibet och Betsson.

Denna 20-åriga epok skildras i boken Den moderna svenska spelbranschen, författad av Karin Jansson Myhr och Dennis Avorin. Boken tar även upp andra frågor som haft betydelse för spelbranschen, som marknadsföring, lobbying, regleringar och ansvarsfullt spelande.

Köp boken här

År 2008 öppnade Betsson en spelbutik på Götgatan i Stockholm. Vd Pontus Lindwall var på plats och välkomnade spelare och media. Källa: TT Bildbyrå/Tommy Holl

I en lägenhet på Barnhusgatan i Stockholm inredde Unibet kontor, och det var där den egna plattformen utvecklades. Källa: Kindred.

En av dem som sponsras av spelföretag är World Rally Team-föraren Petter Solberg som sponsras av EuroLotto. Källa: Cherry.

LeoVegas introducerades på Nasdaqbörsen 2016, vilket stolt annonserades på Times Square i New York. Källa: LeoVegas.

Mer om boken

Boken kommer att finnas i en både engelsk och svensk version, och ges ut till midsommar. Boken bygger till stora delar på intervjuer av de personer som grundat några av Sveriges mest framgångsrika företag inom området: Kindred (dåvarande Unibet), Betsson, Cherry, Leo Vegas, Mr Green och Play’n GO.

Vid pressförfrågningar, kontakta Anders Sjöman, kommunikationschef: 070-717 60 78, anders.sjoman@naringslivshistoria.se.

Projektgrupp

Boken ges ut av Förlaget Näringslivshistoria. I projektgruppen på Centrum för Näringslivshistoria, som driver förlaget, ingår:
Redaktör: Karin Jansson Myhr
Bildredaktör: Martin Månson
Formgivare och illustratör: Anna Harvard
Art Director: Åsa Kax Ideberg
Projektledare: Jenny Bergman
Koncept: Anders Sjöman
Tryckeri: DanagårdLiTHO

Köp boken här