Ny bok:
Immanuel Nobel & Söner – Svenska snillen i tsarernas Ryssland

VISA BILDTEXT
Immanuel Nobel&Söner - Svenska snillen i tsarernas Ryssland av Bengt Jangfeldt (Albert Bonniers förlag 2020)

Bengt Jangfeldt berättar om familjen Nobels okända företagsimperium i den nya boken ”Immanuel Nobel & Söner – svenska snillen i tsarernas Ryssland” (Albert Bonniers Förlag, 2020). Boken har initierats av oss på Centrum för Näringslivshistoria och är slutresultatet av ett över tioårigt internationellt arkivprojekt, där ett tidigare okänt arkiv från bröderna Nobels oljeföretag i Baku spelar en central roll.

Namnet Nobel förknippas både i Sverige och utomlands främst med Alfred Nobel. Inte alla känner till att han tillhörde en familj bestående av rikt begåvade personer. Hela familjens historia berättas nu av Augustvinnaren och rysslandskännaren Bengt Jangfeldt i den nya boken ”Immanuel Nobel & Söner” (Albert Bonniers Förlag, 2020), en bok som kommit till på initiativ av Centrum för Näringslivshistoria.

Uppfinningen av nitroglycerin som sprängämne, senare utvecklad till dynamit, gjorde Alfred Nobel i nära samarbete med fadern Immanuel, ett universalsnille av en sort som inte längre finns. Immanuel Nobel byggde den första pontonbron över Skurusundet, ritade hus, uppfann undervattensminan, konstruerade ångmaskiner.

I hans spår följde inte bara Alfred utan också dennes bröder Ludvig och Robert. De växte alla upp i S:t Petersburg, där fadern på 1840- och 50-talen drev en mekanisk verkstad. När Alfred flyttade tillbaka till Sverige blev bröderna kvar. Ludvig drev en av Rysslands framgångsrikaste maskinfabriker och Robert lade grunden till landets största oljebolag. Ludvigs son Emanuel utvecklade sedan det nobelska industriimperiet till ett av landets mäktigaste.

Allt detta försvann i 1917 års revolutionsstorm, då familjen Nobel tvingades lämna Ryssland och i Sovjetunionen försjönk namnet Nobel i total glömska. Alfred Nobel har med instiftandet av sitt pris nått internationell ryktbarhet. Hans fars och bröders gärningar var minst lika märkliga. Hur snillrikheten fördelades i familjen ”Immanuel Nobel & Söner” är i själva verket en öppen fråga, som denna bok försöker finna svaret på.

Immanuel Nobel&Söner – Svenska snillen i tsarernas Ryssland av Bengt Jangfeldt (Albert Bonniers förlag 2020)

Projektet har genomförts av Centrum för Näringslivshistoria och författaren Bengt Jangfeldt har gått igenom ett omfattande källmaterial som tidigare inte varit tillgängligt för forskare. Tusentals brev mellan familjemedlemmarna, nyupptäckta fotografier, ritningar och annat smyckar den påkostade boken Immanuel Nobel & Söner – Svenska snillen i tsarernas Ryssland.

När boken nu ges ut i samarbete med Bonniers markerar det avslutningen på ett dokumentationsprojekt som startade för tio år sedan med upptäckten av ett arkiv från bröderna Nobels oljeföretag som fortfarande förvaras intakt i Baku, Azerbajdzjan. Därefter har otaliga arkivhandlingar digitaliserats, på initiativ av Centrum för Näringslivshistoria, i Baku, Tbilisi (Georgien) och St. Peterburg (Ryssland).

Projektgrupp hos Centrum för Näringslivshistoria

Beställ boken online på Bokus, Adlibris och Akademibokhandeleller köp den hos din lokala bokförsäljare.