Nyheter

Ny bok: ”Ruter Dam, 30 år av kvinnlig chefsutveckling”

I den nya boken ”Ruter Dam – 30 år av kvinnlig chefsutveckling” beskrivs det kvinnliga chefsutvecklings- och mentorprogrammets historia – och därigenom jämställdhetsutvecklingen i svenskt näringsliv. Boken har tagits fram av Förlaget Näringslivshistoria på uppdrag av Ruter Dam.

”1987 grundade vi det kvinnliga chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam. Idag, 30 år senare, är jag glad och stolt över våra över 1 200 deltagares fantastiska framgångar. Väldigt många har avancerat till toppnivåer i näringslivet – som har fått ännu fler kvinnor att välja mellan för de högsta chefsjobben.”

Så skriver Gunilla Arhén, vd och grundare av Ruter Dam, i inledningen till ”Ruter Dam – 30 år av kvinnlig chefsutveckling” (Förlaget Näringslivshistoria). I 30 år har Ruter Dam arbetat för att få fler kvinnliga ledare på hög nivå i storföretag. Fler än 1 200 kvinnor på höga poster i näringslivet gått Ruter Dams ettåriga utbildning och blivit del av Ruter Dams växande affärsnätverk. De har fått verktyg för att ta sig till ännu högre poster – och näringslivet har fått ännu fler kvinnor att välja mellan för de högsta chefsjobben.

Läs ett utdrag ur boken här: ”Sluta aldrig riva strukturer!”

I den här jubileumsboken möter du ”ruter damare” från 1987 till idag. Du möter även de företagsledare som stött deras utveckling. Det blir en sammanfattning av hur arbetslivet förändrats under tre decennier, berättat av kvinnorna och företagsledarna som varit med. 

Bland de ”ruter damare” som intervjuas i boken finns Annika Falkengren, Magdalena Gerger, Gunilla Asker, Anki Ahrnell, Margareta Ozolins, Ödgärd Andersson, Petra Axdorff och Charlotte Ljunggren.

Bland de företagsledare som berättar om sitt arbete som mentorer i Ruter Dam finns Marcus Wallenberg, Jacob Wallenberg, Carl-Henric Svanberg, Michael Treschow, Leif Östling, Jan-Olof Jacke, Alrik Danielson och Georgi Ganev.

Projektgrupp

Boken ges ut på Förlaget Näringslivshistoria. Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria har varit:

För bokens formgivning anlitades Bea Hellman.

Boken innehåller helt nyskrivna texter av Karin Thunberg, Hanna Dunér, Lotta Byqvist, Sofie Lundmark, Anders Sjöman och Gunilla Arhén själv.