Nyheter

Oh God, won’t you buy me a Mercedes-Benz!

Varför är ekonomijournalister så slöa? var frågan som även representanten från Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tysklands mest respekterade dagstidning ställde sig.

Visst är historien intressant, men hur fångar man journalistens intresse för att skriva något utöver det vanliga, om vd:s senaste prestationer och  börskursens upp och ned eller den senaste skandalen.

Arkiven gömmer stora möjligheter, det är bara att marknadsföra sig, hitta de intresserade journalisterna – och göra jobbet åt dem…

Idag är vi på Mercedes Museum – krånglig namnhistoria, Gottlieb Daimler, Carl Benz och Mercedes – bättra på kunskaperna här.

Ett lärde vi oss av FAZ-journalisten och det är att man normalt går till Wikipedia innan man besöker företagets webbplats, ingen research utan Wiki – det är därför vi arkivarier och historiker bör jobba med W, och komplettera texterna med bilder och fotnoter med källhänvisningar, det är vi ensamma om att kunna.

Sen var det frossa i Mercedes som gällde, först tar man hissen som är klonad på en historisk rallykaross upp till plan 6.

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-1

Därefter börjar utställningen, som har över 600 000 besökare per år, här en föregångare till bilen, kallad Reitfahrrad (ridcykel).

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-2

Därefter kommer den första bilen. Den gjorde som mest 18 kilometer i timmen, en fart som Carl Benz tyckte räckte, med hänsyn till omgivande trafik, cyklister, häst och vagn och fottrafikanter…

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-3

Man hari utställningen parat konst, här av Warhol, med de olika typerna av bildesign:

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-4

Längre ned i utställningen kommer kändisarnas bilar. Här kan man se påvens specialbyggda Mercedes, kalla ”Papamobil” . Lägg märke till fälgarna som är klädda i bladguld!!!:

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-5

Och sedan alla dessa racerbilar, motordånet är öronbedövande, det är bara lukten av motorolja som saknades:

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-6

För att slutligen hamna i Museumsshopen, med ” Mercedesporr” upp över väggarna.

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-7

Museet har en årlig budget om c:a 400 miljoner kronor, man tar in en stor del genom entréavgifter och all merchandise.

Efter all denn bilhistoria var det en lisa för själen att att Edward Blom och jag hittade en premercedesk krog i gamla stan i Stuttgart för en stor portion sparris nedsköljd med förra årets Riesling – Zum wohle!

oh-god-wont-you-buy-me-a-mercedes-benz-8