Nytt poddavsnitt:
Anna Whitlock – Reformpedagog och rösträttsledare

VISA BILDTEXT
Natanael Beskows målning av Anna Whitlock, som överlämnades till Whitlockska samskolan 1918 i samband med att skolan firade 25-årsjubileum och Anna Whitlock gick i pension efter 40 år som skolföreståndarinna. På väggen i motivet syns ett porträtt av Annas fosterdotter Helga, som den gode vännen Carl Larsson gjort. Målningen hängde på skolan fram till nedläggningen 1978. Foto: Viktor Fordell/Nationalmuseum.

Lyssna på samtalet mellan författaren Anders Johnson och journalisten och författaren Ulrika Knutson om skolpionjären och kvinnosakskämpen Anna Whitlock.

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR

Anna Whitlock, verklighetens fröken Friman, var en svensk skolpionjär och kvinnosakskämpe, som verkade när det moderna Sverige tog form. I den skola som Anna grundade 1878 kom hon att införa många pedagogiska nyheter, som vi idag ser som självklara i skolväsendet. Många politiskt radikala eller kulturellt verksamma satte sina barn i hennes skola. Dessutom, eftersom undervisningen var religiöst neutral, kom också barn från judiska hem med namn som Bonnier, Josephson och Lamm.

Podden är inspelad under boklanseringen av Anna Whitlock – Reformpedagog och rösträttsledare, Förlaget Näringslivshistoria. Boken om Anna Whitlock finns att köpa här.

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR