Nyheter

Porsche fyller 70 år!

VISA BILDTEXT
2018 firar Porsche 70 år. Bildkälla: porsche.com

I år fyller Porsche 70 år! Sportbilstillverkaren som har sitt ursprung i Ferry Porsches modell 356, firar en historia som producent av flera ikoniska sportbilar.

Historien om Porsche börjar dock några år tidigare. Ferrys pappa Ferdinand Porsche formgav bland annat den första Volkswagenbubblan på uppdrag av regimen i tredje riket, produktionen av den kom däremot igång först efter kriget.

Det stora genombrottet kom under 60-talet med Porsches ikoniska modell 911 som släpptes 1963. 911:ans klassiska linjer är lätta att känna igen och går som en röd tråd genom Porsches övriga modeller. 911 finns fortfarande kvar i produktion och i maj 2017 tillverkades den miljonte bilen av den modellen.

Porsches historia efter 1948 har inte bara varit en dans på rosor, på senare år har företaget präglats av bråk inom ägarfamiljen som består av två grenar, Porsche och Piëch. Porsche som ingår i Volkswagenkoncernen försökte att i ett obevakat ögonblick köpa upp koncernmodern. Angreppet avvärjdes och idag råder ordning och reda emellan koncernföretagen (där för övrigt även Scania ingår).

Porsches första sportbil, modell 356. Bildkälla: Wikimedia commons.

Porsche 911 från 60-talet, kanske den mest legendariska av Porsches alla modeller. Bildkälla: Wikimedia commons.

Porsche 911 Carrera 4 från 2018. Bildkälla: Wikimedia commons.

Porsches högkvarter i Stuttgart. Bildkälla: Wikimedia commons.

Under årens lopp har Porsche expanderat sitt sortiment och tillverkar nu mera inte enbart sportbilar. Porsche Cayenne blev företagets första SUV (Sport Utility Vehicle) och Porsche har nu liksom de flesta andra biltillverkare dragits in i debatten om dieselmotorns vara eller inte vara.

Även de bensindrivna klassikerna så som 911:an och dess syskon utmanas nu av den nya tiden där elbilar och hybrider tar över allt större delar av marknaden. Porsche har naturligtvis följt med den tekniska utvecklingen och bland annat Porsche Panamera och 918 finns som hybrider. Detta är något som gör sportpuristerna oroliga, är det där härliga råa ljudet från törstande cylindrar på väg att dö ut?

Med detta sagt, ett av världens starkaste varumärken vårdar förstås sin historia. Arkivet, webben och framför allt museet i Stuttgart – Zuffenhausen vittnar om att man ser historien som en omistlig del av varumärket. Förvånad blir besökaren inför de första fordonen i museet – bland annat en traktor – men det är en annan historia!