Nyheter

Synd och skam på Arkivens dag

Den 11 november bjuder svenska arkiven för tjugonde året i rad in till Arkivens dag. I år är temat Synd och skam där sådant man försökt glömma – och ibland också försökt gömma – plockas fram ur arkiven.

Hur har man behandlat de som inte passat in i normerna? Vad är en stupstock? När myntades begreppet ”den svenska synden”? Under oktober fylls Arkivens dags hemsida www.arkivensdag.nu på med arrangemang runt om i landet.

Teman som dyker upp är bland annat hur samhället hanterade, och fram till mitten av 1800-talet straffadem utomäktenskapliga förbindelser och så kallade oäkta barn. Även i senare tid har det inte varit problemfritt att föda ett barn utanför äktenskapet. Hur var det att vara ett ”oäkta” barn och vad hände med modern? I bland annat Vilhelmina, Laholm och Varberg kan besökarna få veta mer om detta.

Att ha drabbats av vissa sjukdomar, såväl psykiska som fysiska, har varit och kanske fortfarande är extra svårt när sjukdomen omgärdas av skam. Ibland ansågs den drabbade till och med själv vara ansvarig. I till exempel Västervik, Stockholm och Umeå belyser man synen på sjukdom.

I Västerås och Uddevalla kan man ta del av hur konflikterna mellan vuxenvärlden och ungdomen speglas i arkiven. I Västerås hålls en utställning om ungdomars villkor under mitten av 1900-talet och i Uddevalla får vi veta mer om ”Vanartiga flickor på arkivhyllan” via Louise Lindbloms föredrag.

Arkivens dag har sedan 1998 arrangerats i Sverige för att väcka intresse för arkivens roll och verksamhet. Bakom Arkivens dag står Svenska Arkiv i Samverkan för Synlighet, som är en sammanslutning av Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen Arkivverksamma i Landsting och Kommun, Föreningen för arkiv och informationsförvaltning, Näringslivets Arkivråd, Näringslivsarkivens Förening och Riksarkivet. Riksarkivet sköter den nationella samordningen. Sedan 2002 firas Arkivens dag den andra lördagen i november i samtliga nordiska länder.