Nyheter

Tags och kulhål i parlamentet

Tags och kulhål i parlamentet. Det är vad ledamöterna i tyska Bundestag påminns om, varje dag när de tar sig till plenarsalen.

Min guide Kim Opel visar prång och gångar som vittnar om att slutstriderna om Berlin hölls här, längst ner, där vissa enheter förskansat sig utan kontakt med yttervärlden.

tags-och-kulhal-i-parlamentet-1

När ryssarna slutligen intagit byggnaden och hissat flaggan på taket (den klassiska bilden är egentligen fejkad) passade man på att markera sin närvaro med att skriva namn och slagord på väggar, pelare och tak.

tags-och-kulhal-i-parlamentet-2

Norman Foster, arkikekten som ansvarade för ombyggnaden av Bundestag efter återföreningen, valde att behålla byggnaden som den såg ut inuti och byggde in ett modernt fungerande innanmäte, där kupolen dagligen drar långa köer av turister.

tags-och-kulhal-i-parlamentet-3

Plötsligt i de underjordiska förbindelsegångarna, dit besökarna normalt inte når, får jag syn på ett ”arkivmonument”. Tusentals arkivboxar från golv till tak, en för varje historisk parlamentsledamot. De som mördades av nazisterna har fått röda band. Effektfullt, det ger en känsla av att besluten några våningar upp vilar på historien, bokstavligen!