Nyheter

Tomas Söderberg 1936-2019

VISA BILDTEXT
Tomas Söderberg. Källa: Torsten Söderbergs Stiftelse.

En vän till vår verksamhet har gått bort. Tomas Söderberg, ordförande i Torsten Söderbergs Stiftelse, avled i början av året vid 82 års ålder.

Centrum för Näringslivshistoria har haft glädjen att genomföra flera projekt där Tomas engagerade sig med sitt stora kunnande som förenades med humor och knivskarp analys. Ett av de första projekten som genomfördes var boken om Svenska Karossmakare (Centrum för Näringslivshistoria 2009), en historia som Tomas själv kunde utan och innan. Till lanseringen, som skedde i parken utanför Nobels gamla dynamitfabrik vid Vinterviken i Stockholm, lät han transportera upp sin ögonsten, en sällsynt cabrioletversion av Volvo PV 445.

Andra projekt som han stöttade kretsade kring svensk design och hantverk, ett område som låg Tomas nära hjärtat. Ytterligare ett är biografin om Peder Herzog (Förlaget Näringslivshistoria 2016), anfadern som invandrade från Tyskland och som i Stockholm byggde upp en av sin tids främsta bokbinderirörelser. Vi är tacksamma för Tomas Söderbergs engagemang, hans gärning kommer att leva kvar i böcker och andra långsiktiga projekt hos oss på Centrum för Näringslivshistoria och annorstädes.