Nyheter

Tracey Panek: Levi’s chefsarkivarie

VISA BILDTEXT
Tracey Panek talar på HMS 2017, arrangerat av Centrum för Näringslivshistoria. Fotograf: Linus Sundahl-Djerf

I en tid där allt fler företag får upp ögonen för sin egen historia och värdet av den blir arkivarier och historiker en allt viktigare del av verksamheten. Ett företag som arbetar intensivt med att bevara och berätta sin historia är Levi Strauss & Co där Tracey Panek är ansvarig för arkivet.

Tracey Panek läste historia vid University of California och efter en tid inom bilindustrin tog hon 2014 över ansvaret för Levi´s arkiv. Hennes arbete går ut på att ta hand om den befintliga samlingen men hon arbetar även med att samla in historiskt viktigt föremål och dokument från företagets långa historia.

// Läs mer om Tracey Panek och hennes arbete //

En höjdpunkt i karriären var när hon på auktion lyckades buda hem Albert Einsteins skinnjacka. Det är dock inte alltid så lätt som att ropa hem ett föremål på auktion. Mycket av företagets tidiga historia försvann i och med den förödande jordbävningen i San Fransisco 1906. Detta gör det till en utmaning att försöka pussla ihop historien av det som finns kvar.

Arkivet och den historiska samlingen används flitigt och Tracey arbetar nära designteamet. När nya produkter ska tas fram används de historiska produkterna som inspiration, på så sätt kan Levi´s dra nytta av sin långa historia.