Näringslivshistoriska föreläsningar

UR Samtiden – Ekonomi och Mynt

VISA BILDTEXT
UR Samtiden - Ekonomi och mynt. Faksimil

Utbildningsradion har spelat in en serie med föreläsningar med oss från Centrum för Näringslivshistoria under våren 2020. Lär dig mer om den moderna svenska spelbranschens historia, sparbankernas historia, den svenska elbilens historia samt om Electroluxgrundaren Axel Wenner-Gren.

Inspelat den 20 maj 2020 i Guldrummet på Historiska museet i Stockholm i samarbete med Kungliga Myntkabinettet – Sveriges ekonomiska museum och oss på Centrum för Näringslivshistoria. Programmen finns att se på Kunskapskanalen eller urplay.se.

DEN MODERNA SVENSKA SPELBRANSCHENS HISTORIA

1 januari 2019 förändrades den svenska spelmarknaden. Då infördes en ny lag i Sverige som gjorde det möjligt för utländska spelbolag att ta del av den svenska spelmarknaden. Karin Jansson Myhr, redaktör vid Centrum för Näringslivshistoria, har skrivit en bok om denna förändring: ”Den moderna svenska spelbranschen”. (36 min)

Se föreläsningen på URplay

 

OM SPARBANKERNA OCH BANKHISTORIA

Anders Sjöman, kommunikationschef vid Centrum för Näringslivshistoria, har skrivit en bok om Sparbanken och dess 200-åriga historia. Hur har bankväsendet för privatpersoner och sparandet förändrats genom tiderna? Vi har gått från sockensamhällen till välfärd och ett modernt samhälle. (35 min)

Se föreläsningen på URplay

 

WALDEMAR JUNGNER – ELBILAR PÅ STOCKHOLMS GATOR REDAN 1900

Vid sekelskiftet 1900 var uppfinnargestalten en av de stora hjältarna. En som verkligen hade siktet inställt på en uppfinnarkarriär var Waldemar Jungner. Han uppfann och satte rekord i körning med elbil redan 1900. Anders Houltz har skrivit boken ”Batterifabriken” – om en uppfinning som blev ett stort företag.(30 min)

Se föreläsningen på URplay

 

AXEL WENNER-GREN

I boken ”Shape living för the better” nyanserar journalisten och författaren Ronald Fagerfjäll bilden av Axel Wenner-Gren – Electrolux grundare. Istället för en man som av sin samtid betraktades som bedragare, träder det fram en person som snarare går att jämföra med dagens entreprenörer som Elon Musk och Steve Jobs.

Se föreläsningen på URplay