Nyheter

Vem är alla tiders entreprenör?

Nu är det dags att utse Sveriges genom tiderna främsta entreprenör. I en stor omröstning bjuds allmänheten in att kora vinnaren av detta prestigefyllda pris.

I år firar den svenska näringsfriheten 150 år. Sedan 1864 har entreprenörer inom många olika områden varit med och byggt upp det svenska näringslivet. Nu sätter Centrum för Näringslivshistoria tillsammans med SvD strålkastarljuset på 100 av dessa. Under perioden 7 april till 16 maj hålls en omröstning på SvD Näringslivs sajt nliv.se, där läsarna kan rösta på vem de tycker är Sveriges främsta entreprenör genom tiderna.

En jury utser 97 av kandidaterna. Resterande tre kan läsarna själva vara med och påverka genom att på mikrobloggen Twitter använda #svdentreprenör och nominera den man saknar på listan. De 100 kandidaterna kommer också att presenteras på redaktionell plats, både på webb och i papper.

–  Vi är glada över att samarbeta med SvD i detta projekt, både som idégivare och mediepartner. Att historien spelar roll vet vi. Det finns ett stort sug efter bra berättelser och förebilder, inte minst i skolan. Historien är full av exempel, nu får de inspirera framtidens entreprenörer, säger Alexander Husebye, vd för Centrum för Näringslivshistoria.

I juryn sitter Alexander Husebye, förra näringsministern Mona Sahlin, Investors vd Börje Ekholm, Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist, Nordeas hedersordförande Hans Dalborg, entreprenören och Humblestorms vd Mernosh Saatchi, Carnegies vd Thomas Eriksson, SvD:s vd Gunilla Asker och SvD:s redaktionschef Olle Zachrison.

Vem som till slut tar hem vinsten offentliggörs i samband med invigningen av SM i Ung Företagsamhet den 26 maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.