Nyheter

”Vi gillar när det är spring i arkiven”. Serviceansvariga i Årskrönika 2016.

Vår medlemsservice har haft mer att göra än någonsin. De deponerande företagen själva får hjälp att hitta material ur sitt förflutna. Vi hjälper även akademiker, media, redaktörer, hobbyforskare och föreningar med såväl återsökningar som besök på plats, berättar arkivarierna Linda Israelsson och Lina Wiberg i denna text från vår Årskrönika 2016.

Under året som gått har vi haft mycket att göra i vår medlemsservice, det som vi även ofta kallar ”Bild- och faktasök”-gruppen! Mängden av kund och forskarförfrågningar ökar i takt med att vi får in nya, spännande arkiv. Allt fler får upp ögonen för vad vi har i våra depåer och frågorna kommer i strid ström:

  • Vi får in frågor från personer vars släktingar jobbat på stora och små svenska företag.
  • Vi tar fram bilder och information ur våra kunders arkiv när det ska skrivas och bildsättas tidningsartiklar, webbsidor och bokprojekt samt för sociala medier.
  • Vi letar fram historiska bilder och ritningar på kända svenska fastigheter och butiker som Nordiska Kompaniet (NK), Grand Hotel i Stockholm och Åhléns olika filialer.
  • Brandförsäkringar, med de kartor som alltid följer med en försäkringsakt, är populära bland industriantikvarier såväl som för hobbyforskare.

Vissa frågor svarar vi på via mejl, men ofta bjuder vi in forskare att ta del av arkivmaterial i vår läsesal och bibliotek. Under 2016 blev det 400 besök utifrån 800 forskarförfrågningar.

Utöver personer som är intresserade av våra kunders historia har vi också en stor del återsökningar åt de advokatbyråer och försäkringsbolag som deponerar akter hos oss.

Vi anordnar också visningar av historiskt material från våra kundföretag och föreningar. Även utomstående kan boka besök och se smakprov ur arkiven. Under 2016 var t ex Club Trekanten på en visning där de bad oss ha innovationer som tema, vilket ledde till att vi plockade fram material om AGAs fyrar, HSBs sopnedkast och deras upphovspersoner. Och för Gustavsbergs Porslinsmuseums Vänner som bad om en visning om industridesign visade vi föremål ur Otto Meyers konstgjuteri, Gumaelius annonsbyrå, Militär Ekiperings AB (MEA), Mah Jong och Svensk Form.

Åt våra kunder gör vi sedan allt vi redan beskrivit – och ännu mer. Vi gör research och faktakollar, stämmer av årtal, tar fram information och bilder till jubileum och avtackningar, söker dokumentation kring äldre produkter, ger sökhjälp i samband med avtalsförhandlingar, digitaliserar material för att bätt-re bevara och tillgängliggöra deras historia.

Säg till vad vi kan hjälpa dig med nästa år! Vi gillar när det är spring i arkiven!

Läs mer från vår årskrönika 2016