Nyheter

Alecta firar 100 med webb, film, podd och utställning

I 100 år har pensionsjätten Alecta, tidigare SPP, levererat tjänstepensioner. Det hjälper vi dem att berätta med en historiesajt, utställning på huvud­kontoret, historisk film och tre jubileumspoddar. En historia, många berättarsätt.

År 1917 startade Sveriges Privatanställdas Pensionskassa, SPP, sin verksamhet: att ge privatanställda tjänstemän en trygg pension. Bakom bolaget låg arbetstagare och arbetsgivare – i samarbete. En säker pensionslösning gav nämligen trygghet för tjänstemännen samtidigt som det skapade en rörligare arbetsmarknad för arbetsgivarna. Mycket har hänt sedan dess och SPP, som numera heter Alecta, har utvecklats efter tidens förutsättningar, alltid med fokus på pensionsfrågan och att trygga människors liv efter pensionen. 

”Det är en berättelse som är lika högaktuell idag som för 100 år sedan. Vi har alltid talat om hur vi kan utveckla trygghetslösningar så framtida generationer kan leva ännu bättre liv än idag när yrkeslivet är bakom dem,” säger Martin Hedensiö, kommunikationschef på Alecta

”Vi använder historien lika mycket för att lära av det förflutna som att spana framåt. Därför berättar vi den på så många sätt vi kan, såväl fysiskt som digitalt,” säger Steffanie Larsen, ansvarig projektledare på Alecta för 100-årsfirandet.

Vi på Centrum för Näringslivshistoria har därför, på uppdrag av Alecta, gjort:

 • En helt ny historisk webbsajt, alectashistoria.se.
 • En fysisk utställning på Alectas huvudkontor för både besökare och medarbetare, som berättar SPP/Alectas historia och även historien om de svenska trygghetssystemen.
 • En historisk film om Alectas 100 år på sex minuter, baserad på unika filmer ända sedan 1920-talets SPP och på kundbrevsfynd i arkiven.
 • En poddserie, Alectas jubileumspoddar, där seniora Alecta-medarbetare möter externa pensionsexperter i diskussioner om tjänstepensionens utveckling, kapitalförvaltning och framtiden för trygghetssystemen.

Projektgrupp

Projektgrupp på Centrum för Näringslivshistoria har varit:

Projektgruppen tog fram Alectas grundberättelse med verifierad fakta från Alectas historiska arkiv på Centrum för Näringslivshistoria.

För de olika berättarformerna anlitades sedan:

För filmen ”Trygghetslösningen som förändrade Sverige”

 • Filmproducent Rolf Wrangnert
 • Manus av Anders Sjöman, Centrum för Näringslivshistoria
 • Berättarröster: Eva Röse (som Ester Eriksson, Alectas första anställde) och Magnus Billing (vd på Alecta sedan 2016)

 

För alectashistoria.se

 • Webbyrån Triggerfish med projektteam Therese Öberg (projektledare), Valter Karlsson (huvudutvecklare) och Martin Eriksson (designer)
 • All text och bildsättning av Karin Jansson Myhr och Bodil Hasselgren från Centrum för Näringslivshistorias projektgrupp

För jubileumspoddarna

Lyssna på avsnittet om kapitalförvaltning genom tiderna:

Lyssna på avsnittet om tjänstepensionens historia i Sverige:

För utställningen på Alectas huvudkontor

 • Malvin Karlsson, Unna Design, för formgivning, design och projektledning av byggande på plats
 • Koncept, texter och urval av Centrum för Näringslivshistoria, med Bodil Hasselgren som huvudförfattare.

Bilder på utställningen: