Nyheter

Vi söker en skolansvarig arkivpedagog (föräldravikariat)

Vi kan nu glatt meddela att tjänsten är tillsatt!

Kom jobba hos oss! Centrum för Näringslivshistoria söker en driven, strukturerad och utåtriktad pedagog, helst med erfarenhet som gymnasielärare, för ett tolv-månadersvikariat som skolansvarig arkivpedagog.

Centrum för Näringslivshistoria har i över 40 år bevarat och berättat svenska företags historia – och därmed det svenska näringslivets historia. Här jobbar arkivarier, företagshistoriker, marknadsförare, kommunikatörer och redaktörer med att ta hand om företags arkiv och omvandla det till berättelser. Vi gör detta på uppdrag av företagsledningar, ägare och näringslivet i stort. En viktig del av vår verksamhet är att lyfta företagarnas och näringslivets roll i samhällsutvecklingen för skolor och studenter på gymnasienivå, vilket vi bl a gör med vår skolsajt Företagskällan. Läs mer om oss på www.naringslivshistoria.se.

När vår skolansvariga Anahi Davila nu går på mammaledighet söker vi hennes ersättare under 12 månader, med start i februari 2017 och avslutning i mars 2018

Om tjänsten

Rollen som skolansvarig arkivpedagog på Centrum för Näringslivshistoria omfattar:

  • Att driva vår skolsajt foretagskallan.se. På sajten berättar vi om svensk företagshistoria och erbjuder lektionsförslag som bygger på centralt innehåll och kursmål som tillhör gymnasiala ämnen/kurserna: Historia 1a1 – 3, Samhällskunskap 1a1 – 3, Företagsekonomi 1- 2, Marknadsföring, Entreprenörskap och företagande samt Ledarskap och organisation. Lektionsuppläggen ska vara baserade på Skolverkets läroplan. Du fyller sajten med nytt lektionsmaterial och lektionsupplägg som baseras på våra arkivkällor samt annat redaktionellt material som Centrum för Näringslivshistoria tagit fram.
  • Att kommunicera med och bygga vårt lärarnätverk. Varje månad skickas t ex ett nyhetsbrev till våra lärare (prenumeranter), som innehåller det senaste lektionsmaterialet och lektionsförslagen för den specifika perioden.
  • Att ta emot skolbesök från diverse gymnasieskolor. Inför varje nytt besök kommer man överens med läraren via mejl/telefon om vad besöket ska innehålla. Förnya repertoaren vid varje besök om önskemål finns. Allt för att göra besöket så relevant som möjligt.
  • Att fortsätta och utveckla våra samarbeten. Vi samarbetar t ex med CESAB (Certifierat i Sverige AB) där vi hjälper lärare, främst inom ekonomiprogrammet och handelsprogrammet, att finna kvalitativt underlag för sin undervisning. Detta innebär att vi har några lärarkvällar per år (på Centrum för Näringslivshistoria) för att inspirera pedagogerna, samt planera och skapa nya sätt att förnya undervisningen med hjälp av våra arkivkällor.
  • Tjänsten omfattar även flera besök till diverse mässor i Stockholm/övriga landet som t.ex. Skolforum, UF-mässan, Svenska Historiedagarna etc.

Tjänsten rapporterar till Anders Sjöman, chef för redaktionen på Centrum för Näringslivshistoria

Till stöd för utförandet har skolansvarig övriga redaktionen, som t ex hjälp med bildsättning/bildredaktörskap, utbildning i sajtens CMS, publicering av nya moduler, annonsköp etc.

Tjänsten är en tidsbegränsad heltidstjänst (ett ”föräldravik”) med start i februari 2017 och avslutning i mars 2018

Om oss

Hos oss arbetar du i en företagskultur som karakteriseras av en kundfokuserad, humanistisk, akademisk miljö med hög intellektuell nivå och med trevliga hjälpsamma kollegor. Vårt kontor består av ljusa lokaler på 10 min promenad från Alviks tunnelbanestation och 5 minuter från närmaste station med tvärbanan.

Om dig

Vi söker dig som har erfarenhet från skolundervisning, helst som gymnasielärare, och som förstår lärarens situation. Du ska gilla att, utifrån denna kunskap, ta fram pedagogiskt material för användning i klassrum. Du tycker företagshistoria är intressant och vill arbeta med att förmedla hur näringslivet påverkat samhället i stort.

Om du har frågor på tjänsten, kontakta gärna vår kommunikations- och redaktionschef Anders Sjöman, mobil: 070-7176078 alt. anders.sjoman@naringslivshistoria.se.

Välkommen med din ansökan!