Butik
Gustaf Dalén: En biografi (2016, inbunden)

Gustaf Dalén: En biografi

FÖRFATTARE Anders Johnson
ISBN 9789198340938

Obs, första upplagan från 2016 (inbunden). 

Gustaf Dalén är en av Sveriges mest omskrivna och beundrade uppfinnare. Småbrukarsonen från Stenstorp i Västergötland är den ende svenske företagsledare som har fått ett Nobelpris. Genom sina automatiska AGA-fyrar nådde Dalen världsrykte. Därtill gjorde han en rad andra uppfinningar, inte minst den välkända AGA-spisen. 

Året 1912 blev en vattendelare i Gustaf Dalens liv.  En stororder på fyrar och lysbojar längs den nya Panama­kanalen innebar AGA:s genombrott på världsmarknaden. På hösten samma år förlorade Dalen synen i samband med en gasexplosion, bara månader innan han tilldelades 1912 års Nobelpris i fysik. Trots olyckan fortsatte Gustaf Dalen att verka både som uppfinnare och som ledare för storföretaget AGA fram till sin död 1937. 

Vem var den blinde AGA-chefen och hur kan vi förstå hans insatser idag? Anders Johnson har skrivit en heltäckande bio­grafi om den ikoniska uppfinnaren och företagsledaren. Boken är baserad på tidigare delvis outforskade källor och innehåller flera tidigare icke publicerade fotografier.