Evenemang

Anders Houltz håller föredrag om Göteborgsutställningen 100 år

30 mar 2023, kl 18.00 - 19.00

VISA BILDTEXT
Vår forskningschef Anders Houltz håller föredrag på Göteborgs naturhistoriska museum under rubriken ”Göteborgsutställningen 100 år - Staden, museerna, industriarvet”.

Centrum för Näringslivs­historias forsknings­chef Anders Houltz håller föredrag på Göteborgs natur­historiska museum under rubriken ”Göteborgs­utställningen 100 år – Staden, museerna, industriarvet”.

I maj 1923 invigdes den stor­slagna Göteborgs­utställningen till stadens 300-årsminne. Med sina många utställnings­paviljonger om industri och hantverk och sina magnifika nyuppförda byggnader, träd­gårds­anläggningar och parker som Konst­museet, Natur­historiska museet, Botaniska trädgården och Liseberg, skänkte evenemanget glans åt Göteborg.

Göteborgs­utställningen väckte ett intresse inte enbart för industri och industriell förnyelse utan också för historisk utveckling, genom att sätta kultur­historia och industri­arv i blixt­belysning. Under de sex månader som utställningen var öppen kom fyra miljoner besökare och många av de institutioner som startades då, finns kvar än idag.

Anders Houltz är docent i teknik- och vetenskaps­historia och forsknings­chef på Centrum för Näringslivs­historia. Han har doktorerat med en avhandling om Göteborgs­utställningen ”Teknikens tempel: modernitet och industri­arv på Göteborgs­utställningen 1923”.

Läs mer om evenemanget här