Hur kan industriell och kulturhistorisk hållbarhet samverka under den gröna omställningen? Vår forskningschef Anders Houltz föreläser om projektet Målkonflikt som möjlighet: lärande i norr där grön industri möter kulturhistoriska värden och cirkulär ekonomi på årets Folk och kultur.
Den gröna omställningen inom industrin är nödvändig för att klara utmaningarna i klimatförändringens tidsålder. Den skapar också ny framtidstro och arbetstillfällen på platser som länge brottats med svårigheter. Dagens nyindustrialisering kan jämföras med den stora industriella omställningen i Sverige vid 1900-talets början – den skapar nya möjligheter men också målkonflikter mellan nytt och befintligt. Hur kan industriell och kulturhistorisk hållbarhet samverka?
Projektet Målkonflikt som möjlighet söker svar på den frågan och testar former för att göra industriarvet till en resurs i den gröna omställningen. Det Vinnovafinansierade tvärvetenskapliga forskningsprojektet leds av Charlie Gullström på Sweco och genomförs i samarbete mellan Sweco, Luleå tekniska universitet, Högskolan Dalarna, Centrum för Näringslivshistoria samt industriföretag och kommuner i Norrbotten och Dalarna.
Från Centrum för Näringslivshistoria medverkar Anders Houltz – som kommer till Folk & Kultur för att berätta mer om projektet och gärna hör om andras målkonflikter mellan då och nu.
- Plats: Munktellsalen, Hotel Bolinder Munktell
- Tid: Onsdag 16.30 – 17.15