Evenemang

Föreläsning: ICA och H&M – Västeråsföretagen som blev ledande i Sverige och världen

16 maj 2023, kl 18.00 - 19.30

VISA BILDTEXT
Både ICA och H&M är företag som grundades i Västerås. Lyssna på Centrum för Näringslivshistorias konsultchef Per-Ola Karlsson som kommer att berätta de två giganternas historia på plats i Västerås stadshus.

Både ICA och H&M är företag som grundades i Västerås. Lyssna på CfNs konsultchef Per-Ola Karlsson som kommer att berätta de två giganternas historia.

Berättelsen om ICA börjar redan 1917 när Hakon Swenson grundade AB Hakon Swenson, mer allmänt kallat Hakonbolaget, i Västerås. Grundtanken var att småhandlarna skulle fortsätta vara egenföretagare men ändå kunna ta del av de fördelar som till exempel samordning av inköp och marknadsföring gav.

H & M grundades av Erling Persson 1947 i Västerås. Från början var det dock en klädbutik för damer och butiken kallades för Hennes. 1968 ändrades namnet till Hennes & Mauritz då Erling Persson köpte företaget Mauritz Widforss Handels AB som bland annat sålde herrkläder.

Föredrag med Per-Ola Karlsson, konsultchef vid Centrum för Näringslivshistoria. Plats: Västerås stadshus, kommunfullmäktigesalen.

Se det inspelade föredraget här