Lunchwebbinarium:
Mathilda Hamilton tog Indien till Sverige

20 okt 2022, kl 12.00 - 13.00

VISA BILDTEXT
Lyssna på samtal om Mathilda Hamilton - missionären i Indien som blev entreprenör i Stockholm och 1901 öppnade butiken ”Indiska Utställningen”, ursprunget till butikskedjan Indiska.

Lyssna på samtal mellan författaren Sara Sjöström och redaktören Sara Johansson om Mathilda Hamilton – missionären i Indien som blev entreprenör i Stockholm och 1901 öppnade butiken ”Indiska Utställningen”, ursprunget till butikskedjan Indiska.

En het sommardag kommer den svenska missionären Mathilda Hamilton till en liten isolerad by i Indien. Det blir en vistelse som kommer att förändra hela hennes liv. Inspirerad av de vackra indiska hantverken reser hon så småningom tillbaka till Sverige och startar butiken Indiska Utställningen i Stockholm 1901, grunden till det som vi i dag känner som butikskedjan Indiska.

Mer än hundra år senare får etnologen och författaren Sara Sjöström höra talas om ett gigantiskt fotoalbum som finns bevarat på Etnografiska museet. Albumet har skapats av Mathilda själv och bilderna visar ett liv fyllt av äventyr och skarpa kontraster. Utifrån albumet och gedigen research lyckas Sara Sjöström sedan bit för bit pussla ihop Mathildas liv – från de affärsmässiga framgångarna till de mer privata sorgerna. Resultatet kan vi nu ta del av i boken Mathilda – historien om Indiskas grundare, som nyligen kommit ut på Förlaget Näringslivshistoria.

Hör bokens författare samtala med redaktören Sara Johansson om en ovanligt färgstark person och ett fascinerande levnadsöde.

Se inspelade webbinariet här

BESTÄLL BOKEN HÄR