Boksläpp och seminarium:

Stålpionjären, boken om Pelle Söderberg

06 feb 2020, kl 16.00 - 18.30

VISA BILDTEXT
Välkommen på seminarium och boksläpp om Pelle Söderberg torsdagen 6 februari från kl 16.00 på Jernkontoret!

Möt Pelle Söderberg, mannen som blev starten för den kända företagarfamiljen Söderberg! Han var en tongivande gestalt när industrialiseringen och näringsfriheten kom till Sverige under det sena 1800-talet.

Söderberg var en av Sveriges första rikstäckande handelsagenter och lanserade en alldeles ny produkt, bessemerstål, på den nordiska marknaden. I den moderniserade järn- och stålindustrin blev han snabbt en huvudaktör, och skapade järn- och stålgrossistfirman Söderberg & Haak.

För första gången skildras pionjären Pelle Söderbergs tid, liv och verk i en rik biografi, baserad på tidigare obeforskade källor. En berättelse om Söderberg själv, människorna som stod honom nära – och med det en skildring av hur landet utvecklades när industrialiseringen och näringsfriheten kom under det sena 1800-talet. Boken är skriven av fil. dr Benito Peix Geldart och getts ut på Förlaget Närings­livs­historia.

  • Plats: Stora Salen, Jernkontoret, Kungsträdgårdsgatan 10.
  • Tid: torsdagen 6 februari, kl. 16.00–18.30.
  • Vi bjuder på förfriskningar. Boken kommer att säljas till förmånligt pris.

Medverkande

Fil. dr Benito Peix Geldart, Centrum för Näringslivshistoria, docent Gert Magnusson, ordf. för Jernkontorets bergshistoriska utskotts expertkommitté och docent Anders Houltz, forskningschef Centrum för Näringslivshistoria. Forskningen har finansierats av Torsten Söderbergs Stiftelse.