En av våra kunder
Atlas Copco

VISA BILDTEXT
Bild ur Atlas Copcos historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Verkstadsföretaget Atlas Copco både bevarar och berättar sin historia tillsammans med Centrum för Näringslivshistoria. Företagsarkivet tas om hand av Centrum för Näringslivshistoria, som även hjälpt Atlas Copco lyfta fram sin historia på webben, i evenemang och i bokform.

Atlas Copco är en börsnoterad, globalt etablerad verkstadskoncern som 2013 fyllde 140 år. Förutom arkivering av dokument, bild och film har vi digitaliserat 16 000 foton, 800 filmer och gjort content till Atlascopco.com/history. Vi har även varit samproducent till deras jubileumsbok.

Läs om hur vi hjälper företag att formulera sin historiska berättelse och sitt strategiska historiebruk.

Samarbetet med Centrum för Näringslivshistoria påbörjades under tidigt 2000-tal då företagets omfattande bild och filmarkiv flyttades till våra lokaler i Bromma. Dit överfördes även resten av det historiska materialet under 2007 för att sedan ordnas upp, förtecknas och tillgängliggöras.

Från 2009 till 2014 har Centrum för Näringslivshistoria genomfört intervju med olika profiler inom Atlas Copco. År 2011 digitaliserades alla bilder och filmer i arkivet.

Till Atlas Copcos 140 års jubileum 2013 levererade Centrum för Näringslivshistoria ett omfattande webbinnehåll om företagets historia i form av ett stort antal artiklar, tidslinjer, bildspel, och filmer. På Atlas Copcos hemsida skildras nu företagets utveckling skildras i ett tjugotal artiklar uppdelade på fyra teman: Building the company, Developing and selling products, Landmark projects och Around the world. Man bidrog även med idéer till en jubileumsbok.

Centrum för Näringslivshistoria fortsätter arbeta med Atlas Copco för att framställa och säkra processer för att fortsätta fylla Atlas Copcos företagsarkiv med material, så att dagens handlingar inte förloras för framtiden.

Läs om alla våra arkivtjänster

Krister Hillerud

Vice vd