En av våra kunder

ICA

VISA BILDTEXT
Bild ur ICAs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Till Nordeuropas ledande detaljhandelsföretag, snart 100-åriga ICA, har vi jobbat med arkivering av föremål, dokument, bild och film. Vi har även producerat deras historiska sajt, utställningar och två böcker – en om ICA-handlaren och en biografi över Hakon Swenson.

Detaljhandelsföretaget ICA har sedan många år ett välordnat arkiv som Centrum för Näringslivshistoria sköter åt dom.

Läs om alla våra arkivtjänster

Centrum för Näringslivshistoria har sedan hjälpt ICA levandegöra arkivet på många sätt, som i en historisk sajt, i filmer (som delas ut till såväl kunder som lärare och elever i grundskolan) och i bok, som ”ICA-handlaren” (2012) och ”Hakon Swenson – mannen bakom ICA” (2012)

Just ICA-historiens webbplats bjuder på en resa genom ett av Sveriges mest kända företag, där man kan hitta en stor del av Sveriges moderna historia. Webbplatsen har tagits fram på uppdrag av ICA Förbundet i syfte att tillgängliggöra den skatt som ICA har i sitt källmaterial. Ursprunget är ICA-historien – i parti och detalj som Centrum för Näringslivshistoria producerade 2003.

Läs om hur vi hjälper företag att formulera sin historiska berättelse och sitt strategiska historiebruk.

Historien berättas i teman som Människorna, Varorna, Butikerna och Händelserna. Ljud, film och bild ökar upplevelsen. I en pedagogisk del presenteras en tidslinje med Hans Villius som speaker.

Den som bara vill roa sig besöker den interaktiva lanthandeln, ägnar sig åt historisk frågesport eller bläddrar bland tusentalet nedladdningsbara bilder. För att inte tala om alla dessa reklamfilmer som ICA gjort genom tiderna. Här är t ex det första avsnittet i ICA-såpan från 2001.

Anders Sjöman

Uppdrags- och kommunikationschef, vice vd