Anders Sjöman

Uppdrags- och kommunikationschef, vice vd

Anders Sjöman är kommunikationschef på Centrum för Näringslivshistoria. Leder den redaktionella gruppens arbete. Ansvarig utgivare för tidningen Företagshistoria och nyhetsportalen BizStories.se.

Bergendahls företags­arkiv till Lokal­historiska arkivet i Hässleholm

Ett nytt företagsarkiv för Bergendahls, som ställts samman av Centrum för Näringslivshistoria, har nu deponerats hos Lokalhistoriska arkivet i Hässleholm.

Näringslivshistoriska priset 2022

Nu är det dags att nomi­nera kandidat till Närings­livs­histo­riska priset 2022! Pris­summan om 100 000 kronor delas ut till den eller de som gjort bestående insatser för att lyfta svensk närings­livs­historia och visat på de svenska före­tagens bidrag till det gemen­samma samhälls­bygget.

Grattis Ted Ryan, chefsarkivarie på Ford Motor Company!

Ted ges utmärkelsen ”Fellow” av Society of American Archivists (SAA) – som bara den 10:e företagsarkivarien någonsin.

Ny bok: Svenska Bankföreningens historia

Historien om hur den svenska bankindustrin utvecklats sedan 1880 dess berättas i en ny bok från Svenska Bankföreningen, byggd på nyskrivna texter från Centrum för Näringslivshistoria.

Nytt från förlaget: Bok om svenska friskolereformen

I ny bok från vårt förlag ser vi på skolans utveckling – ända sedan 1842. Författarna Anders Johnson och Nils Johan Tjärnlund utforskar hur offentliga och privat skolkrafter tillsammans drivit svensk skolutveckling i snart två sekel.

Ny bok om Ericssons övergång till ”Lean and Agile”.

”Transforming an organisation”, en ny bok från Förlaget Näringslivshistoria, berättar hur telekomjätten Ericsson förvandlades till en Lean-and-Agile-organisation i början av 2010-talet.

Hans Bergströms texter samlade på ny bibliografisajt

Tidningsmannen, statsvetaren och skribenten Hans Bergström är en aktiv röst på den allmänna arenan sedan decennier. En ny sajt samlar nu böcker, essäer, artiklar, debattinlägg och mer som Hans skrivit från mitten av 1980-talet.

Historien om SEB, nytt podd­avsnitt på Radio CfN

Från starten 1856 till idag och in i framtiden. Anders Sjöman och journalisten Tobias Svanelid har grävt i arkiven och berättar historien om SEB.

Ny bok om svensk cement

1871 grundades Skånska Cementaktiebolaget, dagens Cementa. Där och då startade också den svenska cementbranschen. I en ny bok från Förlaget Näringslivshistoria berättas cementens historia.

Ny bok skildrar Skeppshultcykelns historia – vi behöver din hjälp!

År 1911 började Albert Samuelsson tillverkningen av cyklar i Skeppshult. 110 år senare är Skeppshultscykeln mer aktuell än någonsin. Vi vill berätta historien om Skeppshult och söker dig som jobbat på cykelfabriken eller på annat sätt har en relation till fabriken, orten eller cykeln. Dela med dig av din historia!