Anders Sjöman

Uppdrags- och kommunikationschef, vice vd

Anders Sjöman är kommunikationschef på Centrum för Näringslivshistoria. Leder den redaktionella gruppens arbete. Ansvarig utgivare för tidningen Företagshistoria och nyhetsportalen BizStories.se.

Dags att nominera till Näringslivshistoriska priset 2023

Från och med den 9 juni är det dags att nomi­nera kandidat till Närings­livs­histo­riska priset 2023! Pris­summan om 100 000 kronor delas ut till den eller de som gjort bestående insatser för att lyfta svensk närings­livs­historia och visat på de svenska före­tagens bidrag till det gemen­samma samhälls­bygget?

Ny film visar på ingenjörens betydelse för samhällets utveckling

Vi har gjort ”En liten om film om ingenjörer”, på uppdrag av Teknikföretagen, som premiärvisades i Almedalen 2023 och nu finns att se online.

History Marketing Summit 2023

Ny bok firar svensk-brasiliansk näringslivshistoria

Svenska-brasilianska handelskammaren i São Paulo firar 70 år med nya boken ”Sweden in Brazil – A Story of Passion for Business and People”, gjord och utgiven av Förlaget Näringslivshistoria.

Bergendahls företags­arkiv till Lokal­historiska arkivet i Hässleholm

Ett nytt företagsarkiv för Bergendahls, som ställts samman av Centrum för Näringslivshistoria, har nu deponerats hos Lokalhistoriska arkivet i Hässleholm.

Näringslivshistoriska priset 2022

Nu är det dags att nomi­nera kandidat till Närings­livs­histo­riska priset 2022! Pris­summan om 100 000 kronor delas ut till den eller de som gjort bestående insatser för att lyfta svensk närings­livs­historia och visat på de svenska före­tagens bidrag till det gemen­samma samhälls­bygget.

Grattis Ted Ryan, chefsarkivarie på Ford Motor Company!

Ted ges utmärkelsen ”Fellow” av Society of American Archivists (SAA) – som bara den 10:e företagsarkivarien någonsin.

Ny bok: Svenska Bankföreningens historia

Historien om hur den svenska bankindustrin utvecklats sedan 1880 dess berättas i en ny bok från Svenska Bankföreningen, byggd på nyskrivna texter från Centrum för Näringslivshistoria.

Nytt från förlaget: Bok om svenska friskolereformen

I ny bok från vårt förlag ser vi på skolans utveckling – ända sedan 1842. Författarna Anders Johnson och Nils Johan Tjärnlund utforskar hur offentliga och privat skolkrafter tillsammans drivit svensk skolutveckling i snart två sekel.

Ny bok om Ericssons övergång till ”Lean and Agile”.

”Transforming an organisation”, en ny bok från Förlaget Näringslivshistoria, berättar hur telekomjätten Ericsson förvandlades till en Lean-and-Agile-organisation i början av 2010-talet.