Anders Sjöman

Uppdrags- och kommunikationschef, vice vd

Anders Sjöman är kommunikationschef på Centrum för Näringslivshistoria. Leder den redaktionella gruppens arbete. Ansvarig utgivare för tidningen Företagshistoria och nyhetsportalen BizStories.se.

Tjeckisk kulturhistoria i våra arkiv

I designorganisationen Svensk Forms arkiv finns konstindustrihistoria från 1845 – och även mycket material om tjeckisk konstindustri från mellankrigstiden. Det hjälper dagens konsthantverksforskare i Tjeckien att återskapa den egna historien.

18 juni: Näringsfrihetens dag!

Den 18 juni firar vi Näringsfrihetens dag, till minne av det regeringsbeslut som tecknades 18 juni 1864.

Hostiga besökare, vi ber er boka om!

Om du har symptom på luftvägsinfektion ber vi dig skjuta upp ditt besök till oss på Centrum för Näringslivshistoria. 

Företagen berättar: ”Så jobbar vi med vår historia”

+30 filmer med svenska och utländska företag som berättar hur de arbetar med sin autentiska historia.

Hur gjorde andra? Exempel på aktivt historiebruk

Allt fler företag använder sin historia för att stärka varumärket eller organisationen. Detta strategiska historiebruk kallas history marketing – och här är några verksamheter som…

Släktboksläpp: ”Stålpionjären”, boken om Pelle Söderberg

Är du del av släkten Söderberg, vars ursprung finns hos stålpionjären Pelle Söderberg? Välkommen i så fall till släktboksläpp 11 december när boken om Pelle presenteras.

Anders Sjöman om digitala minnen och arkiv i SvD

Vi raderar våra hårddiskar för snabbt. Kommer vi att tappa minnet i den digitala eran, den som borde göra det lättare att spara? Tankar från en arkivkonferens i San Francisco.

”Allt började med Sofia”, nedslag i reklamhistorien

Marknadsföreningen i Stockholm fyller 100 år – och vår kommunikationschef Anders Sjöman är en av talarna under festkvällen, när han gör nedslag i svensk marknadsföringshistoria.

Anders Johnson får Näringslivshistoriska priset 2019

Skriftställaren Anders Johnson får Näringslivshistoriska priset 2019 för sin långa gärning som populärhistorisk förmedlare av de svenska företagens och näringslivets historia.

Vi gjorde Mäklarsamfundets 100-årsmagasin

Vi har gjort ett jubileumsmagasin åt Mäklarsamfundet som handlar bostadsmarknaden, branschen och omvärlden under 100 år.