Forskningsidé:
Familjen Wicanders väg till Harpsund

År 1890 - August Wicander med sonen Hjalmar Wicander och sonsonen Carl August.
VISA BILDTEXT
År 1890 - August Wicander med sonen Hjalmar Wicander och sonsonen Carl August.

Wicanders väg till Harpsund – ett forskningsprojekt

I tre generationer, med start vid 1800-talets slut, byggde företagarfamiljen Wicander sig en allt större företagskoncern och en allt större ställning i Sverige. De var ”Kork-Wicanders” med verksamheter över hela Europa och Ryssland – fram till att sonsonen dog barnlös 1952. I sitt testamente donerade han familjens sommarhus Harpsund till staten, att bli rekreationsbostad för statsministern. Harpsund har fått sin plats i Sveriges samtidshistoria – men familjen Wicanders företagar­gärning, som i sig speglar Sveriges framväxt till modern industrination, står i huvudsak oberättad.

Detta vill Centrum för Näringslivshistoria (CfN), med uppmuntran från statsministerparet Ulf Kristersson och Birgitta Ed, korrigera med ett forskningsprojekt, avsett att utmynna i både nyinsamlat källmaterial för vidare forskning och en företagarbiografi.

Forskningsprojektet är i sin uppstartsfas.

Har du information om August, Hjalmar eller Carl August Wicander som du vill dela med dig av? Eller om någon annan inom den storförgrenade familjen Wicander? Hör då gärna av dig till anders.sjoman@naringslivshistoria.se

 

Benito Peix Geldart

08-634 99 07

Forskare och arkivarie, fil. dr

benito.peixgeldart@naringslivshistoria.se

Anders Sjöman

Uppdrags- och kommunikationschef, vice vd