Vad skulle julen vara utan doften av saffran och smaken av lussebulle? Lussebulle, lussekatt, julkuse – kärt barn har många namn, och form, beroende på…
Anders Johnsons Invandrarna som byggde Sverige, som under året publicerades i nyutgåva av Centrum för Näringslivshistoria, utsågs av Vetenskaps Radion Historia Sveriges Radio P1 till en av årets…
Den oskrivna regeln när det kommer till julfavoriten Aladdinasken är att aldrig börja på det undre lagret innan det övre är slut. Pralinasken lanserades redan…
Det är julaftonsmorgon. Plötsligt hörs ett klappande och knackande på dörren innan den slås upp och in kastas ett vedträ på vilken en papperslapp är…
Julskinkan är central på de svenska julborden, men hur hamnade den där? Och varför äter vi så mycket kött på julen? Anledning till att det…
Senap har en viktig plats på julbordet, inte minst eftersom den används till julbordets epicentrum – julskinkan. Från början är senapen en kultur- och medicinalväxt…
Det är inte bara julmust, glögg och öl som dricks till jul. Brännvinet var under lång tid den dryck som dracks mest i Sverige, såväl…
Svenskarna äter mest godis i hela världen och även om påsken är den högtid då vi äter allra mest så ligger inte julen långt efter….
Under december månad dyker det upp julmarknader lite varstans runtom i landet, från slott till friluftsmuseer och torg. Torghandeln, och på så sätt julmarknaderna, är…
Johan Lindberg tar i artikeln ”Uppväxt med hustyrann – blev annonsdrottning” på SvD Näringsliv upp annons- och reklampionjären Sofia Gumaelius vars företagsarkiv finns på Centrum för Näringslivshistoria….