Forskningssekretariat
Bedriver forskning inom näringslivshistoria

VISA BILDTEXT
Foto: Alexander Ruas.

Forskningssekretariatet driver oberoende forsknings­projekt som lyfter fram svenska näringslivets utveckling genom tiderna.

I vårt forskningssekretariat arbetar vi med att visa på företagandets betydelse för Sveriges välstånd och samhällsutveckling. Här driver vi forskningsprojekt som sätter strålkastaren på tidigare oberättade delar av näringslivets historia. De forskningsprojekt vi driver eller medverkar i finansieras av olika vetenskapliga fonder och forskningsstiftelser. I vår butik hittar du många av de rapporter och böcker som vår forskning bidragit till.

Forskningschef Anders Houltz ansvarar för forskningssekretariatet, och arbetar med strategiska frågor, kontakter med olika forskningsmiljöer, och som projektledare i forskningsförberedande projekt. Han gör detta arbete tillsammans med fil. dr Benito Peix Geldart, forskare och arkivarie, och efter behov med stöd från Centrum för Näringslivshistorias övriga resurser. 

På gång hos forskningssekretariatet

Nyss avslutade projekt:

  • Samtidsdokumentation av Coronapandemins effekter på näringslivet. Från mars 2020 till tidigt 2024 har vi löpat samlat in material – i form av djupintervjuer, enkäter och mediaklipp – om hur företagen hanterade coronapandemins effekter. Materialet har gjorts fritt tillgänglig för forskning och de första forskningspapprena håller nu på att skrivas.
  • Olof Söderberg. Ett treårigt forsknings- och bokprojekt, lett av Benito Peix-Geldart, som 2023 resulterade i boken ”Olof Söderberg – handelsledare, industriman, samhällsbyggare”. Projektet tog vid där Benitos tidigare projekt om Pelle Söderberg, far till Olof Söderberg, slutade, ett projekt som i sig resulterade i boken Stålpionjären.

Forskningsråd

Rådet har till uppgift är att diskutera forskningsstrategier, projekt och samarbeten, men också att sprida kunskap om Centrum för Näringslivshistoria inom forskarvärlden. I forskningsrådet ingår:

  • Lena Andersson-Skog, professor i ekonomisk historia vid Umeå universitet
  • Göran Blomqvist, tidigare vd för Riksbankens jubileumsfond
  • Orsi Husz, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet
  • Oskar Broberg, docent i ekonomisk historia, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
  • Anna Williams, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.

Här hittar du allt som forskningssekretariatet och Centrum för Näringslivshistoria har på gång just nu

HÄR HITTAR DU SENASTE NYTT

Forskningssekretariatet driver flera projekt och har en omfattande föreläsningsverksamhet. Här samlar vi alla kommande evenemang, föreläsningar och webbinarier

HÄR HITTAR DU ALLA EVENEMANG

Forskare? Här kan du läsa allt om hur du kan göra för att forska i arkiven som finns deponerade hos oss

LÄS MER HÄR