Forskningsprojektet Målkonflikt som möjlighet besökte Falun och Borlänge den 2–3 maj 2023 för att tillsammans med företag, kulturmiljöreprepresentanter och kommuner diskutera mötet mellan grön industri och kulturhistoriska värden. Värd för dagarna var Högskolan Dalarna.
Aktörsforum 1 i projektet ”Målkonflikt som möjlighet”.
Den gröna omställningen inom industrin är nödvändig för att klara utmaningarna i klimatförändringens tidsålder. Den skapar också ny framtidstro och arbetstillfällen på platser som länge brottats med svårigheter. Dagens nyindustrialisering kan jämföras med den stora industriella omställningen i Sverige vid 1900-talets början – den skapar nya möjligheter men också målkonflikter mellan nytt och befintligt. Hur kan industriell och kulturhistorisk hållbarhet samverka? Projektet Målkonflikt som möjlighetsöker svar på den frågan och testar former för att göra industriarvet till en resurs i den gröna omställningen.
Passande nog inleddes programmet dag 1 med ett besök vid världsarvetFalu gruva, en plats som med sina historiska anor skapat förutsättningar för besöksnäring men också varit föremål för ny prospektering. Där träffade projektgruppen Lars Jönses, byggnadsantikvarie och verksamhetschef för kulturlandskap vid Dalarnas museum. Diskussionerna fokuserade särskilt på omvandlingen av Kvarnsvedens industriområde vid Borlänge, där det tidigare pappersbruket nu rivs för att ge plats åt batteritillverkaren Northvolts nya tillverkningsanläggning.
Dag 2 inleddes med ett besök hos stadsarkitekt Pernilla Wåhlin Norén på Borlänge kommun, följt av ett besök på Kvarnsveden där Northvolts platschef Rickard Eriksson och projektchef Jerker Arnberg bjöd på en rundvandring.
Till de byggnader som under våren rivits vid Kvarnsveden hör pappersbrukets ursprungliga byggnad, känd som Gamla bruket eller Bobergshallen – en gång skapad som maskinhall på Stockholmsutställningen 1897. Den process som trots decennier av bevarandediskussioner ledde fram till Bobergshallens rivning analyseras i ett av projektets ”lärcase”. Övriga två lärcase utgörs av de historiska gruvplatserna Laver och Nautanen i Norrbotten, där gruvföretaget Boliden i dag överväger återupptagen kopparutvinning.
På eftermiddagen dag 2 samlade projektet till ett aktörsforum i Högskolan Dalarnas lokaler, med representanter från företag, kommun, högskola, länsstyrelse och länsmuseum i Borlänge/Dalarna, men också från Norrbottens museum, Länsstyrelsen Norrbotten och Tekniska museet i Stockholm. I en tvåtimmars workshop bidrog aktörer och projektmedlemmar till att identifiera utmaningar och knäckfrågor för utvecklingsprocesser med målkonflikter som möjligheter.
Deltagare i aktörsforum 1 i projektet ”Målkonflikt som möjlighet” den 2–3 maj 2023.