Centrum för Näringslivshistoria och Statens maritima och transporthistoriska museer samarbetar i ett pilotprojekt som syftar till att göra värdefulla samlingar med transporthistoriskt material tillgängliga och användbara.
Det nordisk-baltiska forskarnätverket ”Nordic Industrial Heritage Culture in the 2020s” höll den andra av tre workshops 24-26 mars 2022 i Tammerfors under temat ”Citizens, societies, and memory organizations”. Anders Houltz var där.
Under coronakrisen har olika aktörer snabbt velat tolka in större förändringar och skiften i samhällslivet till följd av pandemin. Men ska vi dra bestående lärdomar behövs både historisk kunskap och dokumentation av vad som faktiskt skett.
Inger Olausson, forskare och lektor vid Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet, knyts till Centrum för Näringslivshistoria som gästforskare på deltid.
Vi har inrättat ett forskningsråd som har till uppgift är att diskutera forskningsstrategier, projekt och samarbeten samt sprida kunskap om Centrum för Näringslivshistoria.
Arvid Lindman (1862–1936) är mest känd som Sveriges statsminister under två perioder. Men han var också en mycket aktiv näringslivsprofil, och det är den delen av hans liv som nu sätts under lupp.
Sedan i mars 2020 bedriver Centrum för Näringslivshistoria projektet ”Näringslivet och Corona” som syftar till att dokumentera hur Coronakrisen påverkar det svenska näringslivet. Så här ser läget i projektet ut just nu, februari 2021.
Postdoktor Maja Hultman kommer från januari 2021 vara knuten till oss på Centrum för Näringslivshistoria som deltidsgästforskare.
I designorganisationen Svensk Forms arkiv finns konstindustrihistoria från 1845 – och även mycket material om tjeckisk konstindustri från mellankrigstiden. Det hjälper dagens konsthantverksforskare i Tjeckien att återskapa den egna historien.
Den senaste boken från Förlaget Näringslivshistoria berättar om hundra år av svensk medicinsk forskning – och om vikten av privata forskningsbidrag.